Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno nalazište

FOTO Arheolozi na granici s Njemačkom otkrili hram star gotovo 2000 godina

Volunteer archaeologists discover Roman temple in Netherlands
Foto: RAAP/REUTERS
1/12
22.06.2022.
u 12:48

Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici s Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes - zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog Carstva, a sada je pod zaštitom UNESCO-a.

Arheolozi iskapaju rimski hram star gotovo 2000 godina koji je otkriven gotovo netaknut na istoku Nizozemske, izvijestila je u ponedjeljak nizozemska nacionalna agencija za kulturnu baštinu.

„Toliko dobro očuvano mjesto s hramom, oltarima i žrtvenim ostacima u Nizozemskoj nikada prije nije pronađeno“, objavila je agencija.

Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici s Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes - zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog Carstva, a sada je pod zaštitom UNESCO-a.

Roman vestiges are seen on a site where archaeologists discovered a Roman temple in Zevenaar, central-east Netherlands April 13, 2022. April 13, 2022. RAAP/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. Photo: RAAP/REUTERS
Foto: RAAP/REUTERS

Arheolozi amateri su krajem prošle godine pronašli predmete s nalazišta u selu Herwen-Hemeling o čemu su obavijestili nadležne. Nastavkom istraživanja nedaleko brda je otkriveno arheološko nalazište.

Tijekom rimskog doba postojala su najmanje dva hrama u kojima su vojnici, ovdje stacionirani između I. i IV. stoljeća, prinosili žrtve svojim bogovima.

Arheolozi su izložili ostatke hrama otkrivši žrtvena mjesta, brojne male oltare, kipove bogova i oslikane zidove. Pojedini nalazi bit će od subote izloženi u muzeju u Nijmegenu.

Posebno je zanimljiv niz malih kamenih oltara na kojima su vojnici davali zavjetne žrtve Herkulu Magusanu, Jupiteru-Serapisu i Merkuru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije