Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

FER i Ruđer zajedničkim projektima do EU sredstava za razvoj konkurentnih proizvoda

Riječ je o suradnji s naglaskom na dva strateška projekta: O-ZIP-u, strukturnom projektu IRB-a te strateškom projektu FER-a i Sveučilišta u Zagrebu "Inovacijski centar" (IC)
18. svibnja 2015. u 14:39 0 komentara 219 prikaza
Tome Antičić, Mislav Grgić
Foto: FER

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisali su pismo namjere o suradnji na zajedničkim istraživačkim projektima s posebnim naglaskom na strukturnim strateškim projektima FER-a i IRB-a vrijednim skoro 100 milijuna eura.

Pismo namjere danas su na FER-u potpisali ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić i dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Riječ je o suradnji s naglaskom na dva strateška projekta: O-ZIP-u, strukturnom projektu IRB-a, koji se od prosinca 2014. godine nalazi na listi prioriteta Europske unije ulaskom u Operativni program za razdoblje 2014. - 2020., te strateškom projektu FER-a i Sveučilišta u Zagrebu "Inovacijski centar" (IC) koji se nalazi na indikativnoj listi MZOS-a.

Inovacijski centar FER-a, vrijedan je oko 44 milijuna eura, a zamišljen je kao visokotehnološka potpora hrvatskoj industriji. Primarni cilj ovog projekta je razvoj tehnologija i prototipova zasnovanih na primijenjenim znanstvenim istraživanjima na područjima od strateškog značaja za gospodarski i društveni razvoj: od informacijsko-komunikacijske tehnologije, energetike, robotike, transportnih sustava, biomedicinskog inženjerstva do tehnologije naprednih komponenata.

– Naš je cilj razvijati tehnologije do faze inkubacije i komercijalizacije, a onda ih prenijeti u proizvodni sektor u obliku certificiranih prototipova ili inovativnih procesa – objašnjava prof. Grgić, dekan FER-a i zaključuje: "nerijetko se događa da mladi doktorandi s FER-a i Sveučilišta dođu do izvrsnih znanstvenih rezultate koje onda pospreme u ladice, a ovakav centar bi im omogućio da te rezultate pretvore u inovacijska rješenja koja bi imala značajnu korist za gospodarstvo.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.