Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

FER i Ruđer zajedničkim projektima do EU sredstava za razvoj konkurentnih proizvoda

Tome Antičić, Mislav Grgić
Foto: FER
18.05.2015.
u 14:39

Riječ je o suradnji s naglaskom na dva strateška projekta: O-ZIP-u, strukturnom projektu IRB-a te strateškom projektu FER-a i Sveučilišta u Zagrebu "Inovacijski centar" (IC)

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisali su pismo namjere o suradnji na zajedničkim istraživačkim projektima s posebnim naglaskom na strukturnim strateškim projektima FER-a i IRB-a vrijednim skoro 100 milijuna eura.

Pismo namjere danas su na FER-u potpisali ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić i dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Riječ je o suradnji s naglaskom na dva strateška projekta: O-ZIP-u, strukturnom projektu IRB-a, koji se od prosinca 2014. godine nalazi na listi prioriteta Europske unije ulaskom u Operativni program za razdoblje 2014. - 2020., te strateškom projektu FER-a i Sveučilišta u Zagrebu "Inovacijski centar" (IC) koji se nalazi na indikativnoj listi MZOS-a.

Inovacijski centar FER-a, vrijedan je oko 44 milijuna eura, a zamišljen je kao visokotehnološka potpora hrvatskoj industriji. Primarni cilj ovog projekta je razvoj tehnologija i prototipova zasnovanih na primijenjenim znanstvenim istraživanjima na područjima od strateškog značaja za gospodarski i društveni razvoj: od informacijsko-komunikacijske tehnologije, energetike, robotike, transportnih sustava, biomedicinskog inženjerstva do tehnologije naprednih komponenata.

– Naš je cilj razvijati tehnologije do faze inkubacije i komercijalizacije, a onda ih prenijeti u proizvodni sektor u obliku certificiranih prototipova ili inovativnih procesa – objašnjava prof. Grgić, dekan FER-a i zaključuje: "nerijetko se događa da mladi doktorandi s FER-a i Sveučilišta dođu do izvrsnih znanstvenih rezultate koje onda pospreme u ladice, a ovakav centar bi im omogućio da te rezultate pretvore u inovacijska rješenja koja bi imala značajnu korist za gospodarstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije