Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riješen misterij

Evo zašto zebre imaju pruge

zebra
Marko Mrkonjic/PIXSELL
02.04.2014.
u 08:01

Istraživanje se temelji na proučavanju debljine i gustoće krzna sedam različitih vrsti zebri i konja

Znanstvenici su napokon riješili misterij zebrinih pruga i otkrili zašto ove životinje imaju crno-bijelo krzno, javlja Telegraph. Nakon mnogih teorija poput onih da pruge služe za kamuflažu ili reguliranje topline, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su kako zebre svojim krznom odbijaju insekte koji izbjegavaju prugaste površine.

Njihovo istraživanje moglo bi pomoći i ljudima u borbi s insektima, no znanstvenici upozoravaju kako za uspješnu obranu od krvopija prugasta majica ipak neće biti dovoljna.

 - Majica prugastog uzorka može pomoći, no nije riječ o 100 posto učinkovitom rješenju. Ako želite odbiti insekte obavezno nabavite majicu s tankim prugama, ali imajte na umu da one također reflektiraju polariziranu svjetlost koju mi ne možemo vidjeti, ali zato mogu muhe, rekao je Tim Caro, profesor biologije sa kalifornijskog sveučilišta.

Istraživanje se temelji na proučavanju debljine i gustoće krzna sedam različitih vrsti zebri i konja. Znanstvenici su usporedili stanište životinja s njihovim navikama, blizinom predatora, temperaturom i brojem parazita koji ih napadaju. Nakon što su istražili gdje se varijable preklapaju, isključene su sve opcije osim one kako pruge služe za odbijanje insekata.

>> Otkrivena nova teorija zašto zebre imaju prugasto krzno

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Robinzon
Robinzon
07:21 03.04.2014.

A ja mislio da zatvorske "uniforme" služe da zatvorenici budu uočljivi, odnosno, da se razlikuju od zatvorskih službenika.A ono zbog muva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije