Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IXV

Europski mini-space shuttle uspješno završio prvi testni let

IXV
Foto: ESA
1/3
11.02.2015.
u 17:54

IXV je konstruiran kako bi prikupljao informaciju o načinu na koji svemirski objekti padaju na Zemlju

Prototip europske male svemirske letjelice uspješno je završio svoj prvi testni let, piše BBC. Svestrana letjelica IXV (Intermediate eXperimental Vehicle, ili prijelazno eksperimentalno vozilo) pala je u Tihi ocean oko sat i 40 minuta nakon što je poletjela iz Južne Amerike i obletjela Zemlju.

IXV je konstruiran kako bi prikupljao informaciju o načinu na koji svemirski objekti padaju na Zemlju. Pet metara dug, pomalo nalikuje na američki space shuttle, ali je manji i robotski upravljan. Kad je ušao u atmosferu, kretao se brzinom od 7,5 km/s, a sletio je nekih 3000 kilometara zapadno od Galapagosa. Da se dvotonska letjelica mirno spusti u vodu, pobrinuo se sustav padobrana koji je aktiviran vrlo rano tijekom leta, a da ne potone tu su bili baloni.

Generalni direktor Europske svemirske agencije (ESA) Jean Jacques Dordain rekao je da testni let nije mogao proći bolje.

– Ali sama misija nije gotova jer je sad nužno analizirati podatke prikupljene tijekom leta – rekao je.

>> Na komet uspješno sletio robot koji je poslao čovjek: Ovo je veliki korak za civilizaciju

>> Ne, to nije san. Odsad možete komunicirati i s astronautima dok su orbiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije