Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treće odobrenje

Država s najvećom stopom procijepljenosti napravila još jedan ključan korak

Vials and medical syringe are seen in front of Moderna logo in this illustration
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
05.01.2021.
u 14:41

Izrael je treća država u svijetu koja je odobrila primjenu cjepiva američke tvrtke Moderna. Europska agencija za lijekove očitovat će se o ovom cjepivu sutra, 6. siječnja

Izrael je država s najbržim tempom cijepljenja svojeg stanovništva protiv novog koronavirusa. Sada je napravljen i novi korak u tom smjeru jer je tamošnje Ministarstvo zdravstva potpisalo ugovor o nabavci šest milijuna doza cjepiva Moderne.

- Današnje odobrenje važan je trenutak u povijesti naše tvrtke i u globalnoj borbi protiv COVIDa-19. Ovo je treće regulatorno odobrenje za Modernino COVID-19 cjepivo te prvo izvan Sjeverne Amerike. Želim zahvaliti izraelskom Ministarstvu zdravstva na njihovom naporu, njihov tim je zajedno s našim neumorno radio kako bi osigurao pravodobno odobrenje za ovo cjepivo. Nadamo se da ćemo u nadolazećim danima, tjednima i mjesecima nastaviti viđati odobrenja i na dodatnim tržištima, rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Izrael je tako treća država koja je odobrila primjenu Modernina cjepiva, nakon Sjedinjenih Država i Kanade koji su to učinili u siječnju. Očekuje se kako će uskoro ista odluka biti donešena i u Europskoj Uniji, Singapuru, Švicarskoj te Velikoj Britaniji. Prve isporuke očekuju se tijekom ovog mjeseca.

Kratko nakon objave ove informacije stigla je i obavijest Europske agencije za lijekove kako se na sastanku u ponedjeljak nije moglo doći do konačnog zaključka te će se on ponoviti sutra, 6. siječnja. Ako se zaključi u korist registracije Modernina cjepiva, javnost će odmah o tome biti obaviještena, kažu u EMA-i.

VIDEO Branko Kolarić: 'Uvijek će biti teorija zavjera, ali u potpunosti je netočno da nije objavljen cijeli sastav cjepiva'

Ključne riječi

Komentara 9

P0
penelopea..007
16:29 05.01.2021.

Procitajte mracne clanke na americkim sajtovima o ovome Bancelu.. ''- Dok je provodio složenu i rizičnu strategiju razvoja lijekova, Bancel je u Moderni izgradio kulturu optuživanja, rekli su bivši zaposlenici. Neuspjeli eksperimenti naišli su na prijekore, pa čak i pucnjave na licu mjesta. U posljednje četiri godine otišlo je najmanje desetak visokopozicioniranih rukovoditelja, uključujući šefove financija, tehnologije, proizvodnje i znanosti. U posljednjih 12 mjeseci, ugledni voditelji Modernine programa za rak i rijetke bolesti podnijeli su ostavke, a mjesta još nisu popunjena.''

BA
babovac
15:12 05.01.2021.

Hoćete prestati više s tom propagandom kao da se radi o kugi 21 stoljeća? Objavite koliko je ljudi umrlo u Izraelu poslije primanja cjepiva, ako smijete.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
15:12 05.01.2021.

zaobići!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije