Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZAO POTENCIJAL

Djeluje, ali ima i ozbiljne nuspojave: Novi lijek za Alzheimer probudio nadu oboljelima

laboratorij
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
1/3
03.12.2022.
u 04:00

Udruga za borbu protiv Alzheimerove bolesti smatra kako podaci potvrđuju da lijek može znatno izmijeniti tijek bolesti

Eksperimentalni lijek lekanemab pokazao je potencijal u liječenju Alzheimerove bolesti, o čemu svjedoče rezultati najnovijih ispitivanja, ali nalazi izazivaju zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih nuspojava.Lekanemab je postao jedan od prvih eksperimentalnih lijekova za demenciju koji usporava kognitivni pad, prenosi CNN. Dugoočekivani rezultati ispitivanja objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine dva mjeseca nakon što su proizvođači, tvrtke Biogen i Eisai, objavili da je u trećoj fazi ispitivanja otkriveno da lekanemab smanjuje kognitivni i funkcionalni pad na skali kliničke demencije za 27 posto u usporedbi s placebom.

– Ljudima kojima je dijagnosticiran rani stadij Alzheimerove bolesti lekanemab je smanjio razinu amiloida u mozgu i bio je povezan s manjim padom kognitivnih sposobnosti i funkcija nego placebo nakon 18 mjeseci ispitivanja, međutim bio je povezan i s nuspojavama – napisali su istraživači.

Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno 1795 pacijenata u dobi od 50 do 90 godina u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Kod gotovo 13 posto njih lijek se povezuje s opasnim oticanjem mozga.

Neki su pacijenti nakon primjene lijeka imali krvarenje u mozgu. Pet ih je doživjelo makrohemoragije, a 14 posto mikrohemoragije, simptome koji se povezuju s dva smrtna ishoda.

– Svi ovi lijekovi za snižavanje amiloida nose rizik od povećanog krvarenja u mozgu, no smatram da su primarni i sekundarni ishod te smanjenje amiloida prilično impresivni – rekao je dr. Ronald Petersen iz klinike Mayo.

Udruga za borbu protiv Alzheimerove bolesti priopćila je kako rezultati treće faze ispitivanja potvrđuju da lijek “može znatno izmijeniti tijek bolesti” te su izjavili da vjeruju kako će lekanemab pacijentima dati više vremena za normalan i samostalan svakodnevni život.

– To bi moglo značiti još mnogo mjeseci poznavanja supružnika, djece i unuka – objavila je udruga, pozvavši američka regulatorna tijela da prihvate zahtjev tvrtki za ubrzano odobrenje lijeka.

Video: Jeziva priča iz Zagreba: Majka (25) na porod došla s 2,25 promila u krvi, sud otkrio zanemarivanje djece

Ključne riječi

Komentara 1

WT
WTF!
00:18 05.12.2022.

"može znatno izmijeniti tijek bolesti". Da,na još veće probleme,kolko se može isčitati iz priloženog. Koja je onda prava svrha tog "lijeka"?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije