Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKO PRENOSIV

Direktor WHO-a upozorio: Omikron stvara tsunami slučajeva zaraze

FILE PHOTO: World Health Organization Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference in Geneva
Foto: POOL New/REUTERS
1/2
29.12.2021.
u 17:14

Rekao je da se WHO zalaže za to da svaka zemlja dostigne procijepljenost od 70 posto do sredine 2022. godine, što bi pomoglo okončati kritičnu fazu pandemije

Istodobno širenje delta i omikron varijanti koronavirusa stvara "cunami slučajeva", rekao je u srijedu generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji.

"Veoma sam zabrinut da omikron, koji je lako prenosiv i širi se istodobno kad i delta, vodi do cunamija slučajeva", rekao je, dodavši da se radi o dvostrukoj prijetnji koja vodi do naglog porasta broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Tedros je ponovio svoj poziv zemljama da pravednije raspodijele doze cjepiva protiv koronavirusa i upozorio da bi naglasak na booster doze u bogatijim zemljama mogao dovesti do nestašice cjepiva u siromašnijim državama.

Rekao je da se WHO zalaže za to da svaka zemlja dostigne procijepljenost od 70 posto do sredine 2022. godine, što bi pomoglo okončati kritičnu fazu pandemije.

Na Silvestrovo će biti druga godišnjica otkako je Kina upozorila WHO na 27 slučajeva "virusne upale pluća" nepoznatog porijekla u gradu Wuhanu.

Otad je zabilježeno više od 280 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu i više od 5 milijuna umrlih.

>> VIDEO Mnoge zemlje uvode nove mjere i zatvaranja: Omikron se širi nevjerojatno brzo

Ključne riječi

Komentara 7

MI
miroslav50
17:23 29.12.2021.

Koja svjesna manipulacija informacijama. Koji data cherrypicking. Kako to da onda, u cilju 'informiranja javnosti' paralelno nije spomenuto i da su hospitalizacije višestruko manje, smrtnost pogotovo, te da soj Omicron zaista izgleda kao svjetlo na kraju tunela jer nakon preboljenja višestruko pojačava otpornost imuno-sustava protiv opasnijih sojeva?

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:00 29.12.2021.

Zlocinci i kriminalci, prestanite vec jednom obmanjivati isprepadani i napaceni puk. Juznoafricki znanstvenici koji su i otkrili slavnu omikron varijantu slavnog virusa, prije neki dan su objavili da zarazeni tim dosad "najinfektivnijim, najsmrtonosnijim i najopasnijim" sojem virusa, imaju oko 80% manji rizik da ce biti hospitalizirani u odnosu na zarazene slavnom delta varijantom virusa! A Putin je niti tjedan dana od pocetka ove najnovije histerije objavio saznanja ruskih znanstvenika... da je taj omicron soj toliko slab, da se nadaju kako bi mogao djelovati kao prirodno cjepivo protiv slavnog virusa.

TA
Tajg
17:47 29.12.2021.

Čuj sprica ima dovoljno, patent se neće dići premda novcima poreznika su subvencijonareni velike farmacetske firme, zarađuju bogovski, a da cijepiivo protiv omikrona uopće nedjeluje, odnosno 100 drugih firma moglo bi to isto cijepiivo puno jeftinije prodavati. Problem nije covid nego multimiljardske farma tvrtke!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije