Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvantna teorija

Danski znanstvenici dokazali da je Albert Einstein bio u krivu: što je novo u teoriji brzine svjetlosti?

albert einstein
Foto: Wiki commons
26.10.2015.
u 16:12

U novom istraživanju autori su demonstrirali da su elektroni koji se nalaze u dva različita dijamanta udaljena 1.3 kilometra jedno od drugog neprimjetno i brzo povezeni kroz emisije fotona u oba dijamanta.

Teoriju o brzini svjetlosti koju je postavio renomirani fizičar Albert Einstein pobila je skupina nizozemskih znanstvenika.

Albert Einstein nije bio veliki ljubitelj kvantne teorije, a ne vole je pretjerano ni znanstvenici s Delft University of Technoglogy, tvrdeći da objekti imaju odrđene efekte jedni na druge bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost.

Novi dokazi protiv Einsteinove teorije

U novom istraživanju autori su demonstrirali da su elektroni koji se nalaze u dva različita dijamanta udaljena 1.3 kilometra jedno od drugog neprimjetno i brzo povezeni kroz emisije fotona u oba dijamanta.

Znanstvenici su izveli eksperiment više od 200 puta kroz 18 dana i dokazali da Einsteinova teorija nije posve točna.

– Imamo dva laboratorija, jedan u zgradi za fiziku, a drugi na kampusu u Institutu gdje je i reaktor – rekao je Bas Hensen, voditelj istraživanja i postdoktorand na Sveučilištu. Dodatno je pojasnio da velika udaljenost između objekata jamči da se niti jedan od detektora ili elektrona ne može međusobno povezati tijekom vremena u kojem su se mjerenja odvijela, čime je isključena ranija teorija sustava lokalnih rupa.

Hensen je također rekao da je njihov tim također uspio izbliza detektirati rupu u njihovu radu koji sadrži mjerenje isprepletenih parova. Einstein je 1905. postavio specijalnu teoriju relativnosti koja se odnosi na kretanje bilo kojeg objekta u prostoru. Slučajem postavlja da se efekti ubrzanja i gravitacije mogu ignorirati. Tada su ljudi vjeovali da svjetlost može putovati kroz kanale, jednako kao i zvuk, kroz ocean ili druge valove. Vjerovali su da je taj medij eter, univerzalna supstanca koja je manje uhvatiljiva od zraka.

Einstein je 1935. zajedno s Borisom Podlskyim i Nathanom Rosenom napisao famozni rad kojim tvrdi da kvantna mehanika ne može biti smatrana konačnom teorijom. Rekli su da postoje neke skrivene varijable koje još nisu otkrivene te da ako budu otkriveni, teorija će dobiti konkluziju.

Zatvaranje svih rupa

U novoj studiji, međutim, dokazano je da su čestice u svemiru ipak međusobno isprepletene te da utječu jedna na drugu bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost.

Brojni znanstvenici pokušavali su otkriti rupe u teoriji uz pomoć moderne tehnologije, no to je pošlo za rukom tek ovoj skupini znanstvenika, piše TechTimes.

– Ovo je prvi puta da više ne postoje nedoumice ni rupe u sustavu otkad postoji eksperiment, a mi i dalje možemo utvrditi nevidljive veze između elektrona: prvi Bell test bez rupa, rekao je Hensen.  

Komentara 10

SI
sisu
01:29 27.10.2015.

Članak je tako loše napisan ili preveden, nepovezan do besmisla. Morat ću potražiti izvornik da bih mogao razumjeti o čemu se radi, a ne samo da Einstein nije bio u pravu.

Avatar niwrad
niwrad
07:49 27.10.2015.

Podnaslov i naslov članka su u kontradikciju sa člankom. Kad tome dodamo neutemeljeni senzacionalistički naslov možemo reći da je ovo stvarno dno dna. Ovo što su otkrili autori studije nema veze niti sa Einstein niti sa brzinom svjetlosti niti saa specijalnom teorijom relativnosti. Ovdje se jednostavno se radi o trenutnom međudjelovanju među objektima koje nema nikakvu brzinu uopće je - TRENUTO. Ne postoji nikakav prijenos informacija s čestice na česticu. Kako to onda funkcionira? Pogađajte i bit ćete jednako u krivu ili u pravu jer nitko nema pojma. No, činjenica je da teorija relativnosti nije niti dotaknuta ovime. Ta teorija je potvrđena s mnogo eksperimenta i ne postoji niti jedan koji bi je osporio. Ako netko tvrdi da je ovaj eksperiment to napravio onda mora dokazati da kvantno sprezanje djeluje pomoću čestica koje putuju brže od brzine svjetlosti i tako prijenose informaciju. No znamo da to ne može. Nažalost, današnja fizika se u nedostatku pravih otkrića svela na novinarski senzacionalizam i filozofiju.

DU
Deleted user
07:15 27.10.2015.

Prepisivanje i prevođenje bez razumijevanja. Članak je dno dna od tzv. novinarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije