Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB VRSTA

Čimpanze u divljini počele napadati i ubijati gorile

Foto: Pixabay
1/2
23.07.2021.
u 12:35

Kognitivna biologinja Simone Pika ističe kako su ti napadi iznenađujući s obzirom na uobičajenu interakciju između dviju vrsta, jer se inače mogu karakterizirati kao opušteni.

Stručnjaci koji promatraju čimpanze i gorile u Nacionalnom parku Loango u Gabonu iznenađeni su prvi put zabilježenim smrtonosnim napadima čimpanzi u divljini. Inače, riječ je o vrstama koje imaju mirni suživot. 

- U početku, primijetili smo vrištanje čimpanzi i mislili smo da vidimo tipično ponašanje između pojedinaca susjednih zajednica čimpanzi. Potom smo čuli udaranje o prsa, tipično ponašanje za gorile, potom smo shvatili da su čimpanze susrele skupinu od pet gorila - navela je Lara M. Southern, autorica studije objavljene u uglednom znanstvenom časopisu Nature, javlja CNN. 

Znanstvenici koji dolaze sa sveučilišta Osnabrück i Institut Max Planck za evolucijsku antropologiju zabilježili su dva takva nasilna napada. Prvi je trajao 57, a drugi 79 minuta. U oba slučaja čimpanze su se udružile i napale gorile. Gorile su se uspjele obraniti djelomično i pobjeći, no u sukobu su ubijene dvoje mladunčadi gorile koje su se odvojile od svojih majki. 

- Naše opservacije pružaju prvi dokaz da prisutnost čimpanzi mogu imati smrtonosni utjecaj na gorile. Sada želimo istražiti faktore koji utječu na tako agresivnu interakciju dviju vrsta - kazao je primatolog Tobias Deschner s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju. 

Kognitivna biologinja Simone Pika ističe kako su ti napadi iznenađujući s obzirom na uobičajenu interakciju između dviju vrsta, jer se inače mogu karakterizirati kao opušteni. Jedna od pretpostavka zašto je moguć sukob je zbog dijeljenja ograničenih resursa u nacionalnom parku, što je dovelo do pojačanog natjecanja, a time i do smrtonosnog sukoba između te dvije vrste .

VIDEO: Policija savjetuje što morate učiniti da ne postanete žrtva provale!

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

PC
Pacta_Conventa
04:41 28.07.2021.

Cimpanze kao najrazvijeniji primat , cesto ubijaju druge primate ili zivotinje , za hranu ili zbog prostora , medutim zbog antropoloskih razl9ga prikazuje ih se kao dobronamjerne , humane , eto samo sto nisu postali Da Vinci , LGBT aktivist ili Greta Thunberg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije