Naslovnica Tech/Sci Znanost

Nature Communications objavio prve rezultate istraživanja iz projekta koje vodi Iva Tolić s IRB-a

Iva Tolić ističe kako joj je ovaj rad posebeno značajan i zato što predstavlja prvi rezultat projekta vrijednog više od dva milijuna eura Europskoga istraživačkog vijeća
07. siječnja 2016. u 13:38 1 komentara 659 prikaza
iva tolić
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom dr. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i dr. Nenada Pavina s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) otkrio je novu strukturu važnu za diobu stanice, a rezultate toga istraživanja, koji mijenjaju paradigmu o ravnoteži sila u diobenom vretenu, objavio je ugledni znanstveni časopis Nature Communications.

 U radu je sudjelovalo šest autora iz grupe Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković te tri autora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je Nenad Pavin vodio teorijski dio rada, izvijestili su iz IRB-a.

 Riječ je o interdisciplinarnom istraživanju u kojemu su znanstvenici kombinirali staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom najmodernijim tehnikama mikroskopije, uključujući optičke manipulacije, kao što su laserske škare, uz metode matematike i računarstva. Teorijski opis sila u diobenom vretenu razvili su fizičari sa zagrebačkog PMF-a.

 Iva Tolić ističe kako joj je ovaj rad posebeno značajan i zato što predstavlja prvi rezultat projekta vrijednog više od dva milijuna eura Europskoga istraživačkog vijeća (ERC) koji joj je odobren prošle godine za istraživanja diobe stanice.

 Ovim radom znanstvenici su dokazali hipotezu na kojoj se projekt temelji, a to je da postoje tzv. mikrotubuli premosnice u diobenom vretenu, minijaturnom stroju sastavljenom od mikrotubula koji dijele kromosome u dvije stanice kćeri.

>> Iva Tolić i Ana Sunčana Smith s Ruđera dobile 'znanstveni Oscar'

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar comparator
    comparator:

    Moja teorija genetskog vretena je malo emocionalna i pretpostavljena na optimizmu osobe te po mome optimizam direktno djeluje na fizički izgled simpatičnost i inteligenciju osobe. Dokaz ove teorije nalazim u popularnosti inteligentnih osoba koji oko sebe nerjetko okupljaju izuzetno uspješne ... prikaži još! i isto tako pametne osobe. Dakako da se šalim mada vjerojatno ima nešto i u tome .