Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bug Future Show

M. Joire: U trendu su 5G mreža i blockchain

Bug Future Show
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
01.02.2018.
u 14:09

Glasovni asistenti već su uvelike prisutni u američkim domovima i onima koji ih posjeduju olakšavaju život, uvjerena je M. Joire

Umjetna inteligencija, 5G mreža, proširena stvarnost, elektrifikacija, blockchain tehnološki su trendovi koji vladaju i koji će vladati u budućnosti, kazala je jučer Myriam Joire, američka tehnoblogerica i podcasterica te glavna gošća Bug Future Showa jučer u Zagrebu.

Zaljubljenicima u tehnologiju svi ti pojmovi nisu nepoznati, a s vremenom će ih, kaže Joire, svladati i oni koji danas možda i ne znaju kako funkcioniraju i o čemu je riječ jer će prodrijeti u svakodnevni život. Glasovni asistenti već se uvelike koriste u američkim domovima i onima koji ih posjeduju olakšavaju i poboljšavaju život, uvjerena je Joire koja tvrdi da su moderne tehnologije tu da nam život učine boljim – od zdravlja do zabave.

BFS je ugostio i vodeće ljude u industriji poput FIvea, Asseca, Nanobita, i Manpowera, razglabali su onome što muči cijelu IT industriju, a to je nedostatak kvalitetnih developera. Uglavnom su se svi složili da novac nije osnovni i glavni uzrok nedostatka developera kao ni osnovni razlog njihova odlaska u inozemstvo. Dio razloga leži u kvalitetnim i globalnim projektima, odnosno izazovima posla, dok je najveći razlog nepoticajno i učmalo okruženje ili država. Mnogi su otišli i zbog toga što Hrvatska jednostavno nije tehnološka zemlja i ili pak zbog toga što su smatrali da će drugdje imati bolje uvjete za cijelu obitelj. Otkrili su da se plaće kreću od početničke koja iznosi oko sedam tisuća kuna neto do 18 tisuća kuna za seniorski status.

Bug Future Show
1/23

– Teško nam je naći prave ljude za određena mjesta, sa specijalnim znanjima poput analize umjetne inteligencije. Aktivno regrutiramo ljude iz cijelog svijeta, iz Velike Britanije, Izraela, sada pregovaramo sa Španjolcima. S fakulteta možemo dobiti izvrsne ljude, naši FER-ovci su odlični i vole raditi, ali nemaju iskustva i znanja iz svijeta. Hrvatska nije tehnološka zemlja, u Europi su jaki Berlin, London i još poneki grad, ali Hrvatska nema tu razinu – kazao je Alan Sumina, suosnivač i CEO Nanobita, te dodao:

– Nama se Izraelac nije želio preseliti u Hrvatsku jer su kod nas viši porezi nego tamo, a u Hrvatskoj se tim novcem plaćaju uhljebi – zaključio je Sumina.

Na BFS-u svoju priču s CES-a ispričao je i Albert Gajšak, mladi poduzetnik iz Karlovca, koji je osmislio konzolu Makerbuino, a predstavljen je i startup Me.mum.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije