Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samostalni projekt

Borba za resurse – Rusija kreće u kolonizaciju Mjeseca!

Mjesec
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
08.05.2014.
u 14:41

"Geopolitičko natjecanje za prirodne resurse Mjeseca počet će u ovom stoljeću", piše u službenom dokumentu koji je objavio ruski dnevnik Izvjestija

Rusija je pripremila program kolonizacije Mjeseca, a prve ekspedicije koje će graditi stalnu bazu na Zemljin prirodni satelit poslat će 2030. godine, pišu RIA Novosti.

"Geopolitičko natjecanje za prirodne resurse Mjeseca počet će u ovom stoljeću", piše u službenom dokumentu koji je objavio ruski dnevnik Izvjestija. Dokument o istraživanju Mjeseca pripremila je Ruska akademija znanosti, svemirska agencija Roscosmos i Moskovsko sveučilište.

Cilj iznesen u programu je izgradnja naseljenje baze na Mjesecu i istraživanje tla do sredine ovog stoljeća. Poziva se na razvoj tehnologije koja će omogućiti Rusiji istraživanje Mjeseca neovisno o stranim partnerima. Prijašnji prijedlozi istraživanja temeljili su se na snažnoj međunarodnoj suradnji te je rašireno mišljenje da si niti jedna država ne može priuštiti samostalno vođenje projekta.

>>Pogledajte kako je pomrčina izgledala iz različitih gradova svijeta

>>Jutros se dogodila rijetka pomrčina Sunca, prva nakon 17. stoljeća

Komentara 3

ZA
zarjevazno11
16:03 08.05.2014.

Da, napravit će to - ako preživi rat koji slijedi :))

JS
JUREK SKAJNICKIN
16:23 08.05.2014.

2030 pa to je za 16 godina? Takvi planovi su samo fantazija. Tko moze planirati u danasnjme nesigurnom svijetu dvije godine unaprijed a kamoli 16?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije