Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa u Zagrebu i Splitu

Besplatne projekcije dokumentaraca o zaštiti okoliša za školarce i njihove nastavnike

30.11.2022.
u 16:06

Osim besplatnih projekcija, na streaming platformi projekta www.euyc.green/hr može se besplatno pogledati svih 25 filmova koji su prikazivani u poslijednje dvije godine u europskim gradovima koji su sudjelovali u projektu EU Youth Cinema: Green deal. Projekcije za zagrebačke školarce održat će se u prosincu!

Za splitske školarce i njihove nastavnike, organizirane su besplatne projekcije impresivnih europskih dokumentaraca na temu klimatskih promjena te gospodarenja otpadom, EU Youth Cinema: Green Deal je projekt financiran od strane EU, čiji je cilj informirati mlade o glavnim ekološkim problemima, podići svjest o istima te ih motivirati da podrže ciljeve EU Green Deal-a.

U splitskom Cineplexx-u, u 10h započela je projekcija filma „Klimatske promjene – Činjenice”, britanske redateljice Serene Davies iz 2019.g. Sir David Attenborough, koji je proveo naše školarce kroz brojne znanstvene teorije vezane na klimatske promjene, moguća rješenja, te brojne radnje koje svjetske vlade, industrije, i institucije već poduzimaju kako bi spriječile daljnje zagrijavanje planete. Uz odzvanjnje rečenice Sir Attenborougha: - Svatko od nas ima moć napraviti promjene i učiniti ih sada!

Nakon što je u dokumentarcu predstavio vodeće ljude svijeta koji provode te promjene u djelo, Anja Posavec, profesorica talijanskog jezika i kulturne baštine iz privatne srednje škole u Wallner u Splitu, izjavila je: „Kako sam mišljenja da na obrazovanju i ljubavi počiva ovaj naš svijet, mislim da ga obrazovana djeca mogu i promjeniti nabolje! Vaš projekt u kojem sudjelujemo već drugu godinu, upravo to i čini! Djeca su nešto naučila, puno toga već i znaju, ali o tome ne razmišljaju svaki dan. Ovo je nešto što treba ponavljati i ponavljati da se ne zaboravi. Sigurna sam da će ovi filmovi potaknuti djecu da učine neke ozbiljnije korake što se tiče smanjenja otpada“

Učenici srednje privatne škole Wallner, vidno pod dojmom pogledanih filmova, izjavili su:

Lara Brekalo: „Film mi se jako svidio, smatram da je jako koristan. Najviše mi je u sjećanju ostala činjenica kako smo svi mi zapravo u velikoj opasnosti sa svim ovim klimatskim promjenama koje nam dolaze. Svakome bih preporučila da pogleda barem neke od filmova ove tematike, jer svi, ali baš svi možemo pomoći.“

Jure Katić: „Mislim da bismo mogli pomoći tako da proširimo ovaj program i u drugim školama, među drugim ljudima, kako bi se i oni osvrnuli na trenutno stanje naše planete, kako bi započeli s recikliranjem, što više moguće.“

Antun Lučić: Sada kada smo pogledali film, vidjeli smo kakvo je stanje sa zagađenjem, ali dobili smo i prijedloge rješenja ove situacije!“

Beato Lukšić: „Dokumentarci koje sam danas pogledao su mi se svidjeli, pogotovo teme vezane uz tekstilni otpad. Moja poruka ljudima bi glasila ovako: Zaštitimo svoj okoliš kako bi ostao zelen, reciklirajmo otpad“

Predavanje na temu reciklaže i razvrstavanja otpada održao je gost predavač, mr. Mate Herceg, predsjednik Udruge za edukaciju građana UZEG iz Splita, i stručni specijalist zaštite okoliša. Udruga je educirala preko 3000 građana, preko 5000 djece od vrtićke do srednjoškolske dobi, u projektu „Čuvaj ovaj svijet nema ih još 5!” Udruga je povezana sa Gradskom institucijom za gospodarenje otpadom te surađuje u akcijama koje provode unutar grada. U svom obraćanju, Herceg je naglasio kako koristi svaku priliku za podizanje svijesti i uključivanje učenika u buduće obrazovne programe i aktivnosti.

Nakon predavanja prikazan je još jedan film, „Tekstilna planina – skriveni teret našeg modnog otpada“, brazilskog redatelja Fellipe Lopesa, irske produkcije, sniman u Keniji, Irskoj i Belgiji. Tema filma su društveni i ekološki učinci prekomjerne potrošnje u modi s fokusom na to kako odjeća koju bacaju Europljani završi na odlagalištima otpada i u vodama nekih afričkih zemalja.

Pokrenut od strane LET'S CEE Film Festival Association i koordiniran u pet europskih zemalja uključujući Hrvatsku, projekt EU Youth Cinema: Green Deal pokrenut je ovog proljeća, sufinanciran od strane EU i implementiran u suradnji s nekoliko partnera diljem Europe. U Hrvatskoj se obrazovni program provodi uz potporu Cineplexx-a. Program skreće pozornost na ekološke izazove i promiče svijest o potrebi ljudi za prihvaćanjem održivog načina života.

Cjelokupna kolekcija filmova prikazanih tijekom dvije godine sastoji se od čak 25 europskih filmova, koji su se prikazivali i prikazivat će se u Cineplexx kinima u 21 europskom gradu, u Austriji, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji, kao i na streaming platformi www.euyc.green/hr potpuno besplatno, bez iznimke i bez registracije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije