Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

AstraZeneca: Imamo terapiju antitijelima za prevenciju i liječenje COVID-19

Liječenje je ocijenio prikladnim za osobe koje se ne mogu cijepiti, koje loše reagiraju na cjepiva ili zbog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od razvoja težeg oblika covida-19
11. listopada 2021. u 16:31 2 komentara 1339 prikaza
Labcoats at MedImmune, the global bologics research and development arm of AstraZenceca, at Granta Park on the ouskirts of Cambridge. The US pharmaceutical company Pfizer is curently attempting to aquire MedImmune's parent company AstraZeneca in a co
Foto: News Syndication/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Terapija antitijelima koju je razvila AstraZeneca efikasna je u prevenciji i liječenju od covida-19, pokazuju podaci farmaceutske kompanije.

AstraZeneca je podnijela zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) za hitnom autorizacijom preventivnog lijeka AZD7442, koji se sastoji od dva antitijela.

Istraživanje kompanije pokazuje da je AZD7442 učinkovit u sprječavanju razvoja težeg oblika bolesti kod pacijenata s blagim ili srednje teškim simptomima covida-19.

Većina od 903 osobe koje su sudjelovale u istraživanju imale su visoki rizik od teškog oblika bolesti. 

Studija pokazuje da jedna doza lijeka AZD7442 od 600 miligrama ubrizgana u mišiće smanjuje rizik od razvoja teškog oblika covida-19 ili smrti za 50 posto, u usporedbi s kontrolnom grupom. 

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju imale su simptome covida-19 do sedam dana. Kod onih koji su primili AZD7442 u roku od pet dana od razvoja simptoma, rizik teškog oblika covida-19 ili smrti smanjio se za 67 posto, u usporedbi s grupom koja nije primila AZD7442.

"Uz kontinuirane slučajeve ozbiljnih infekcija covidom-19 širom svijeta, postoji značajna potreba za novim terapijama poput AZD7442 koje se mogu koristiti kako bi zaštitili ranjivu populaciju od zaraze covidom-19, a mogu spriječiti i napredovanje do teške bolesti", kazao je Hugh Montgomery, profesor na University College London, specijaliziran za intenzivnu medicinu.

"Ovi pozitivni rezultati pokazuju da bi prikladna intramuskularna doza AZD7442 mogla odigrati važnu ulogu u borbi protiv ove razorne pandemije", dodao je Montgomery, glavni autor AstraZenecinog istraživanja.

Liječenje je ocijenio prikladnim za osobe koje se ne mogu cijepiti, koje loše reagiraju na cjepiva ili zbog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od razvoja težeg oblika covida-19.

VIDEO Većina građana podržava uvođenje covid potvrda u zdravstvo, žele ih i drugdje

Njemačka: testiranje na koronavirus NA SNAZI '3G' PRAVILO Ukinuti besplatni testovi u Njemačkoj, liječnici upozoravaju: 'Ovo su otvorena vrata za novi upad virusa' Davor Božinović Božinović o premlaćivanju migranata: 'Nužno je pričekati rezultate izvida. Ne može biti izdana zapovijed koja nije u skladu sa zakonom' roditelji i djeca veći broj zaraza Nova studija: Delta ne uzrokuje teži oblik Covida u djece u odnosu na ranije varijante
Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
Došlo je do nekih promjena
Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...
Bota Dental
Moderna stomatologija
Više se ne morate bojati zubara: Ona je sa stomatološkom bušilicom u ruci maltene prohodala