Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademkinja, ekonomistica i pedagoginja, redovita profesorica u miru

Alica Wertheimer-Baletić

alica wertheimer baletić
Foto: Pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, ekonomistica i pedagoginja, redovita profesorica u miru. Odlikovana je Ordenom reda Danice Hrvatske te je primila Državnu nagradu za životno djelo.

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, ekonomistica i pedagoginja, redovita profesorica u miru, rođena je 10. prosinca 1937. godine u Vukovaru. U tom je gradu završila osnovno školovanje i gimnaziju.

Udana je za akademika Zvonimira Baletića.

Godine 1960. diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i godinu kasnije postala asistentica. Magistrirala je ekonomske znanosti 1964., a 1965. godine i doktorirala. Potom je bila na studijskom boravku na University of Chicago u SAD-u. Godinu kasnije izabrana je za docenticu Zagrebačkog ekonomskog fakulteta.

Izvanredna profesorica je od 1972. Do tada je, od 1968. godine, bila predstojnca Demografskog odjela Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu. Redovitom je profesoricom postala 1976. godine.

Desetljeće potom izabrana je za članicu suradnicu, a š1992. za redovitu članicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Od 1995. do 2000. godine bila je tajnica njezina Razreda za društvene znanosti, a u razdoblju 2001-2003. članica Predsjedništva HAZU-a, te od 2004. godine potpredsjednica Akademije. U listopadu 2004. izabrana je i za članicu Académie Européene des Sciences, des Arts et des Lettres u Parizu.
U razdoblju 1985-1989. jedna je od direktora međunarodnog poslijediplomskog studija Demographic Trends and Population Policies na dubrovačkom Interuniverzitetskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

alica wertheimer baletić
1/4

 

Bila je i predsjednica znanstvene sekcije za demografiju pri Savezu statističkih društava Jugoslavije i pročelnica Katedre za demografiju na Ekonomskom fakultetu. Sudjelovala je na mnogim konferencijama i znanstvenim skupovima o stanovništvu u nas i u inozemstvu.

Autorica je 17 knjiga i monografija. Izdvajamo: Stanovništvo SR Hrvatske - studije (1971), Ekonomska aktivnost stanovništva - demografski aspekt (197), Demografija - stanovništvo i ekonomski razvitak (1972. i 1983), Stanovništvo Vukovara i vukovarskog kraja (1993) - Stanovništvo i razvoj (1999). Napisala je oko 170 članaka, studija, referata, priloga u zbornicima...

2017. godine objavila je knjigu 'Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika (Izbor radova)'.

Članica je svjetskih demografskih udruženja (International Union for the Scientific Study of Population i European Association for Population Studies). Bila je članica redakcija i savjeta časopisaEuropean Population Journal, Stanovništvo, Statistička revija,Encyclopaedia moderna, Rad – HAZU, Suvremeni ekonomski problemi - HAZU, Acta oeconomico-historica, Sociologija sela, Ekonomski pregled, Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Rijeci...

Bila je 1993. u hrvatskoj delegaciji na Europskoj konferenciji o stanovništvu u Genevi i podnijela nacionalno izvješće o stanovništvu, kao i 1994. u New Yorku delegacije Hrvatske na pripremnom sastanku za izradu završnog dokumenta UN-ove Konferencije o stanovništvu i razvoju u Kairu. Od 1998. do 2002. bila je kao stručnjakinja za demografiju predstavnica Hrvatske pri Komisiji UN-a za stanovništvo i razvoj, a na 33. zasjedanju te komisije 2000. izabrana je za potpredsjednicu te komisije za jedno mandatno razdoblje.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu sedam puta je primila nagradu za znastveni rad Mijo Mirković. Sa suradnicima je 1977. osvojila Nagradu Grada Zagreba, a republičku nagradu Božidar Adžija za doprinos razvoju demografije 1983. Državnu nagradu za životno djelo za područje društvenih znanosti primila je 2000., a nagradu Annales Pilar za doprinos razvoju demografije u Hrvatskoj 2004.

Odlikovana je Ordenom reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića 1995. i s likom Katarine Zrinske godinu kasnije.

Članica je Vijeća za strategiju razvitka Hrvatske bila 1992. godine, članica Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu postala 199., članica Matičnog povjerenstvo za područje društvenih znanosti na polju politologije, sociologije i demografije i socijalnih djelatnosti 2001. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije