Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNA TRIBINA

Akademik Ivica Kostović: Kod zaraženih koji su umrli od COVID-a virus nađen u mozgu

Ivica Kostovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
18.03.2021.
u 18:06

U povodu tribine “Mozak i COVID-19” koja se održava danas razgovarali smo s prof. dr. Ivicom Kostovićem

“Mozak i COVID-19”, online tribina s vodećim našim i stranim stručnjacima, održat će se danas u povodu 20. Tjedna mozga u organizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU, Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost, Međunarodnog instituta za zdravlje mozga, Hrvatskog društva za neuroznanost i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

>> VIDEO Navala na psihijatre: Mladi gube ambicije, djeca imaju noćne more

Koordinator tribine je dopisni član HAZU prof. dr. sc. Norman Sartorius, psihijatar i predsjednik Udruge za poboljšanje programa unapređenja mentalnog zdravlja iz Ženeve, a uvodno će govoriti neuropsihijatrica, akademkinja i predsjednica Međunarodnog instituta za zdravlje mozga Vida Demerin, dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta i predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost prof. dr. sc. Marijan Klarica te akademik i predsjednik Odbora za neuroznanost i bolesti mozga Ivica Kostović.

Dosad je objavljen niz istraživanja u svijetu o utjecaju COVID-a na mozak, osobito u SAD-u. Neke od novih spoznaja o kojima će se govoriti na tribini iznio je za Večernji Kostović.

Zna se, kaže, da COVID utječe na mentalno zdravlje, bili mi zaraženi ili ne, zbog straha od nepoznatog i izolacije.

– Osim općih dokaza koje liječnici vide u jedinicama intenzivnog liječenja da COVID kod zaraženih uzrokuje veće ili manje infarkte mozga, postoji i specifični utjecaj COVID-a na mozak. Danas se zna da virus dolazi do mozga preko istih receptora ACE preko kojih se veže i za pluća. Kod ljudi koji su umrli od COVID-a virus je nađen u stanicama mozga, i to u stanicama moždanih živaca i, zanimljivo, nije bio proporcionalan simptomima jer kod tih pacijenata neurološki simptomi nisu bili veliki. Iako je mozak najzaštićeniji organ u imunološkom smislu, virus ipak savladava tu barijeru i ulazi u stanice mozga – kaže Kostović dodajući da slijedi dokazivanje vide li se te promjene u dijelovima mozga za osjet i odlučivanje.

Ako je COVID izazvao centralno oštećenje osjeta njuha, tu će biti slabiji oporavak, a ako je oštećenje na perifernom dijelu, oporavak je izvjestan. Za zaražene koji su od COVID-a imali infarkt mozga oporavak je isti kao i za bilo koji oporavak od moždanog udara.

– Ako je netko bio na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja, nema šanse da mu to neće utjecati na mentalno zdravlje, no pitanje je hoće li virus trajno ostati u nama kao herpes zoster ili otići kao virus gripe. Zasad se smatra da je srednje neurotrofan, da može izazvati upalu mozga, ali rjeđe – govori Kostović.

Na tribini “Mozak i COVID-19” panelisti će biti naš vodeći virusni imunolog prof. dr. sc Stipan Jonjić, psihijatar prof. dr. sc. Neven Henigsberg iz Klinike za psihijatriju Vrapče, infektologinje prof. dr. sc. Alemka Markotić i doc. dr. sc Marija Santini, neuroradiolog prof. dr. sc. Milan Radoš iz Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, neurolog prof. dr. sc. Dimitri Krainc iz Centra za neurogenetiku Medicinskog fakulteta Feinberg u Chicagu, neuroradiolog prof. dr. sc. Marko Radoš i psihijatar prof. dr. sc. Miro Jakovljević iz KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Zoran Đogaš iz Centra za medicinu spavanja KBC Split, neurolog doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević iz KB-a Sv. Duh. 

Ključne riječi

Komentara 5

GE
geler203
18:19 18.03.2021.

Kako ste pronašli virus u mozgu a obdukcije onih s koronom zabranjene?

DU
Deleted user
18:14 18.03.2021.

Jedno je sigurno - covid je svima ušao u glavu.

SV
Svarogov
18:11 18.03.2021.

Oho ? - virus nađen u mozgu - a autopsiju ne rade .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije