Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WinDays14

'Hrvatska je zemlja koja ima veliku budućnost u IT sektoru'

WinDays14
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/11
09.04.2014.
u 18:16

Američki veleposlanik vrlo je optimističan kad je u pitanju budućnost Hrvatske

Američki veleposlanik Kenneth Merten na današnjoj je središnjoj svečanosti Microsoftove poslovno-tehnološke konferencije WinDays14Umagu izrazio veliki optimizam kad je u pitanju budućnost Hrvatske.

- Ovo je zemlja koja ima veliku budućnost u IT sektoru - rekao je Merten.

Merten je rekao da se u 26 godina koliko je u diplomaciji bavio zadacima ekonomske i komercijalne prirode.

- Tijekom tih 26 godina naučio sam da samo privatni sektor može stvoriti bogatstvo u zemlji. Zadaća nas u vladi je da stvorimo atmosferu za stvaranje tog bogatstva - poručio je Merten.

Promijenilo se pakiranje

Direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković istaknuo je kako su ovi WinDaysi, inače 14. zaredom, prvi otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Rekao je da, čak i da to ne znamo, sudjelujemo u jednom od najvećih projekata na svijetu, jer su u tijeku pregovori Bruxellesa i Washingtona oko carinske unije. Vidaković je rekao da za njega inovacija znači kreativnu destrukciju.

- Kad napravite novi model ili proizvod vi ste definitivno uništili stari, ali vam više nitko ne može konkurirati - rekao je Vidaković.

Također je naglasio kako danas živimo megatrendove, te kako za obavljanje posla nije više bitno gdje se nalazimo. Vidaković je rekao da su tehnologija i business usko povezani, a dva ključna čimbenika su konkurentnost koja počiva na inovativnosti, kreativnosti i obrazovanosti radne snage te konkurentnost poslovne okoline.

- Poslovanje bez tehnologije teško je zamisliti, ali tehnologija nije sama sebi svrha - rekao je.

- Spoj efikasnog javnog sektora, povećanja tehnološkog i inovacijskog apsorpcijskog kapaciteta poslovnog i javnog sektora te neki drugačiji sustav vrijednosti ključan je za napredak i konkurentnost - rekao je Vidaković.

Jedna od promjena koje je donio razvoj tehnologije, smatra Vidaković, odražava se i na ulogu glavnog informacijskog direktora (CIO), koji postaje glavni inovator i mjesto investicija, dok oni koji su ostali samo informatičari postaju mjesto troška. Vidaković je također naglasio da Microsoft ostaje softverska tvrtka, no da se promijenilo pakiranje.

Inspirirani ljudima

Jens Hartmann, član uprave i glavni operativni direktor HT-a za poslovne korisnike, kojemu su ovo prvi WinDaysi, rekao je da ga je uzbudio moto ovogodišnje konferencije - "Inspirirani ljudima". Inspiracije ljudi nema bez predvodnika inovacije, koji bivaju inspirirani i koji inspiriraju druge, a veliko postignuće konferencije, rekao je, upravo je u tome što je na jednom mjestu okupila takve lidere.

Inače, za razliku od prijašnjih godina, ovaj put na konferenciji nije bilo Ivice Mudrinića, koji je prije četiri mjeseca napustio HT, jednog od sponzora WinDaysa, i otišao na mjesto višeg potpredsjednika u Deutsche Telekomu.

Predsjednik Microsofta za Središnju i Istočnu Europu Don Grantham rekao je da je ponosan na WinDays.

- Zaista vjerujemo u moć inovacije u Središnjoj i Istočnoj Europi i Hrvatskoj - rekao je Grantham. 

Dodao je kako je tvrtka iskreno predana društvu i državi, naglasivši kako je Microsoft od 2006. godine u Hrvatskoj donirao više od 2 milijuna kuna humanitarnim i neprofitnim organizacijama. 

A upravo je humanitarna nota važan dio WinDaysa, pa tako i ove godine. Na središnjoj svečanosti direktorica konferencije Nina Baras uručila je ček od 27.000 kuna Dinki Vuković, predsjednici Hrvatske zajednica za Downov sindrom, koja okuplja devet udruga širom Hrvatske.

- U ime svih članova Hrvatske zajednice za Down sindrom  mogu reći da smo vrlo zahvalni što je Microsoft putem ovogodišnje WinDays konferencije odlučio pomoći djeci sa Down sindromom. Računalni program koji ćemo ovim sredstvima kupiti značajno će poboljšati pripremu raznih edukativnih materijala, a time i način učenja djece koji se spremaju za školu ili već pohađaju redovnu školu - rekla je Dinka Vuković.

>> Microsoft, Algebra i HRPro nude jedinstven skup usluga i softverskih rješenja

>> Na otvaranju WinDaysa nazdravili Windowsu XP koji odlazi u povijest

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije