Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNO IZVJEŠĆE

Hrvatska u ICT-u 46. na svijetu

klinci
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
23.04.2014.
u 17:54

Hrvatska je u odnosu na 2013. godinu napredovala za pet mjesta

Hrvatska je po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) na 46. mjestu među ukupno 148 zemalja, tvrdi se u ovogodišnjem Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji 2014. koje je danas objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost. Prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), Hrvatska je u odnosu na 2013. godinu napredovala za pet mjesta, što je svrstava na razinu razmjerno uspješnih zemalja, s prilično razvijenom ICT infrastrukturom, visokom stopom ICT pismenosti, uključenosti ICT-a u sekundarno obrazovanje i kvalitetom obrazovanja.

U okviru indeksa okruženja najveći je napredak za 12 pozicija, dok je poslovno i inovacijsko okruženje poboljšano za čak 14 pozicija, najvećim dijelom zbog smanjenja procjene ukupnog poreznog opterećenja. S druge strane, po političkom i regulatornom okruženju Hrvatska je tek 88., a po efikasnosti Vlade u nabavi napredne tehnologije na samom je začelju, tek 136.

U odnosu na 2013., Finska, Singapur, Švedska, Nizozemska, Norveška i Švicarska i dalje su vodeće na ljestvici ICT konkurentnosti. Kina (62.), Brazil (69.) i Indija (83.) zaostaju, dok UAE (24.), Kazahstan (38.) i Panama (43.) bilježe znatan rast. Od zemalja u okruženju, Slovenija je zadržala lanjsku poziciju (36.), Mađarska je pala za tri mjesta (47.), dok je BiH napredovala za 10 mjesta, na 68., a Srbija za sedam, na 80.

– Hrvatska je ovogodišnjim rezultatima poboljšala svoju poziciju te je bolje rangirana od niza zemalja EU. Primjenom ICT-a možemo osigurati prosperitet, no da bismo dosegli tehnološki standard moramo se usmjeriti na poticanje ulaganja u tehnologiju, obrazovanje i inovacije kao ključne uvjete za brži razvitak naše zemlje – istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

>> Apsurd obrazovanja: 
U Hrvatskoj 380.000 nezaposlenih, a vapi za IT stručnjacima

Komentara 1

KO
kolarjeva3
09:47 24.04.2014.

Ne mogu vjerovat - opet Slovenija !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije