Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNA INTELIGENCIJA

Googleov program pobijedio južnokorejskog majstora u partiji goa

AplhaGo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.03.2016.
u 11:42

AlphaGo je postao prvi računalni program za go koji je pobijedio igrača razine 9-dan bez hendikepa

Googleov program AlphaGo odnio je veliku pobjedu za umjetnu inteligenciju. Kako prenosi Verge, Alphago je u partiji goa pobijedio legendarnog igrača te igre Leeja Se-dola u prvom od pet mečeva koji se održavaju u Seoulu u Južnoj Koreji.

Lee se predao nakon tri i pol sata, čime je AlphaGo postao prvi računalni program za go koji je pobijedio igrača razine 9-dan bez hendikepa.

– Bio sam jako iznenađen – rekao je nakon meča Lee, koji se natječe za nagradu od milijun dolara.

– Nisam očekivao izgubiti. Nisam mislio da će AlphaGo tako savršeno odigrati igru – dodao je.

Demis Hassabis, osnivač DeepMinda, Googleova tima koji je razvio program, izrazio je veliko poštovanje prema južnokorejskom majstoru te je rekao da je partija bila vrlo napeta i uzbudljiva.

Go je drevna igra nastala prije više od 2500 godina u Kini, odakle se proširila u Koreju i Japan. Sastoji se od ploče s 19 puta 19 polja na koja se postavljaju bijele i crne figure.

>> Elita Silicijske doline uložit će milijardu dolara u strojeve koji misle

>> Zuckerberg: Želim stvoriti umjetno inteligentnog batlera poput Jarvisa iz Iron Mana

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
12:34 09.03.2016.

ne radi se ni o kakvoj "umjetnoj inteligenciji" nego o običnom programu koji matematički analizira milijune poteza. taj program ne "razmišlja", nego samo jako brzo računa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije