Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvogodišnja istraga

Amazonu u EU prijeti naplata 400 milijuna eura neplaćenih poreza

amazon
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
20.05.2016.
u 10:01

Europska komisija odbila je dati komentar. Luksemburg i Amazon također nisu imali komentar

Regulatori Europske unije planiraju do srpnja donijeti odluku o poreznom sporazumu Amazona Luksemburgom, te postoji mogućnost da će naložiti luksemburškim poreznim vlastima da od američkog e-trgovca zatraže isplatu oko 400 milijuna eura neplaćenog poreza.

Europska komisija donijet će odluku nakon gotovo dvogodišnje istrage je li  porezni ugovor Luksemburga s Amazonom iz 2003. omogućio toj tvrtki plaćanje manjeg poreza nego što ga plaćaju druge tvrtke, dajući joj nepoštenu prednost.

Preliminarna procjena govori o 400 milijuna eura i može biti izmijenjena nakon razgovora s drugim odjelima u Komisiji, kazao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Dva izvora potvrdila su, pak, da su se nedavno sastali iskusni službenici kako bi ocijenili prednosti i slabosti tog slučaja, što se obično čini u složenim slučajevima. Jedan službenik EU sumnja u to hoće li konačna odluka Komisije o zakonitosti poreznog dogovora biti u skladu s trenutačnim razmišljanjima službenika koji rade na slučaju.

Europska komisija odbila je dati komentar. Luksemburg i Amazon također nisu imali komentar.

Amazon je preispitao svoje europske porezne prakse u svibnju prošle godine te dopustio knjiženje prodaje i plaćanje poreza u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji umjesto kanaliziranja sve prodaje preko Luksemburga. Taj potez mogao bi povećati njegova porezna davanja.

Multinacionalne tvrtke suočene su sa sve većom kritikom javnosti zbog svojih poteza kojima nastoje smanjiti porezne račune. Europska komisija, na čelu s bivšim luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junckerom, obećala je da će učiniti pravila transparentnijima u cijeloj Europi.

To će biti četvrta odluka regulatora EU nakon prošlogodišnjeg zahtjeva od Luksemburga da zatraži natrag 30 milijuna eura od kompanije Fiat Chrysler Automobiles i sličnog zahtjeva nizozemskim poreznim tijelima vezanim za kompaniju Starbucks.

Komisija je u siječnju zatražila od Belgije da zatraži isplatu oko 700 milijuna eura od 35 tvrtki, uključujući od kompanija Anheuser-Busch InBev i BASF zbog njihova sudjelovanja u ilegalnoj poreznoj shemi.

Ostali slični slučajevi uključuju istragu Komisije o tome je li američki tehnološki div Apple platio premalo poreza u Irskoj, a američki lanac restorana brze hrane McDonald's u Luksemburgu.

>> EK istražuje Amazon jer izdavače knjiga tjera da snižavaju cijene

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije