Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

EK istražuje Amazon jer izdavače knjiga tjera da snižavaju cijene

Internet
Foto: Slavko Midzor/pixell
15.06.2015.
u 15:23

Amazon, naime, prisiljava izdavače knjiga da obavijeste tu kompaniju u slučaju da nekom drugom prodavaču elektroničkih knjiga daju povoljnije cijene te da i Amazonu u takvom slučaju ponude povoljniju cijenu

Europska komisija otvorila je još jednu istragu protiv internetskog diva, ovaj put protiv kompanije Amazon zbog elektroničkih knjiga i načina na koji funkcionira Amazonova internetska knjižara.

Amazon, naime, prisiljava izdavače knjiga da obavijeste tu kompaniju u slučaju da nekom drugom prodavaču elektroničkih knjiga daju povoljnije cijene te da i Amazonu u takvom slučaju ponude povoljniju cijenu.

EK sumnja da takvim načinom poslovanja Amazon krši zakone Unije o tržišnom natjecanju koji zabranjuju zloupotrebu dominantne tržišne pozicije. Amazon je pod istragom EK i zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza.

>> Čaj 'malina-vanilija' koji nema ni maline ni vanilije krši zakon

>> Njemačkoj prijeti tužba ne prizna li diplome hrvatskih arhitekata

Komentara 3

MU
Mukowsky
15:53 15.06.2015.

A što je s maloprodajnim lancima? Kad će oni pod isti članak zakona?

Avatar abakus
abakus
19:15 15.06.2015.

Amazon bi trebalo malo istražiti zbog toga što nemaju osiguran servis za svoje e-čitače. Ako se dogodi se uređaj pokvari nakon isteka garancije (koja je godinu dana) možete ga baciti u smeće jer ga nitko ne popravlja. A nije baš da je riječ o nečemu što košta par desetaka kuna...

Avatar nekakav
nekakav
13:34 16.06.2015.

a što će tek biti kad rusija krene kažnjavati zapadne korporacije zbog ovakvih igrica na njihovom tržištu? pa onda kina.. indija je već debelo zaustavila zapadne farmaceute. pa kako zapad misli ovo stoljeće zadržati se na vrhu? radom sigurno nisunisu u stanju, jer su zaduženi do grla, G7 preko 40 tisuća mlrd dolara. i samo štampaju eure, dolare i yene. kao da će više vrijediti. treći svijet se približava, i ništa neće biti kao ranije. ako indijac radi za 250 kuna mjesečno, misli li europljan da će on zarađivati 2.000 eura mjesečno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije