Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema optimizma na financijskim tržištima

Svjetske burze i nadalje u minusima

20.11.2008.
u 12:56

Nakon što je pad cijena dionica na Wall Streetu jučer odvukao indeks Dow Jones u minus pet posto, te ispod 8000 bodova, što je njegova najniža razina u posljednjih pet i pol godina, današnje trgovanje u Aziji i Europi prati pesimizam sa sjevernoameričkog kontinenta.

Financijska tržišta euroazijskog kontinenta “crvenih” su vrijednosti od ranog jutra zbog sve većeg straha investitora pred posljedicama krize kojoj ne vide rješenja. A nju produbljuje i posrtanje tri američka proizvođača automobila – Forda, GM-a i Chryslera koji su zatražili pomoć Senata od 25 milijardi dolara.

Jutro je za indeks londonske burze FTSE 100 počelo padom od 2,2 posto, a ništa bolje nije bilo niti na financijskim tržištima Njemačke i Francuske. Upravo je u Francuskoj najavljeno veliko otpuštanje radnika pred teretom krize, među kojima je primjerice najava ukidanja 6100 radnih mjesta samo u autogrupaciji Peugeot Citroen.

I trenutačno stanje na londonskoj burzi nosi negativan predznak, a FTSE 100 indeks u padu je 2,13 posto, pariški Cac 40 u minusu je 3,21 posto, a indeks burze u Frankfurtu Dax u negativnoj je vrijednosti 2,61 posto.

Azijske burze također su današnje trgovanje počele, ali i završile u minusu, među prvima japanska. Njezin je dionički indeks Nikkei dan zaključio u negativnoj vrijednosti 6,8 posto, potpomognut i crnim vijestima kako je japanski izvoz pao prvi put u posljednjih šest godina. Padom većim od četiri posto trgovanje je zaključio i glavni indeks burze u Hong Kongu.

Želite prijaviti greške?