Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljeni sukobi u Ukrajini

Proruski separatisti na istoku Ukrajine nezadovoljni jer Putin sve investicije gura na Krim

A woman walks past her damaged house, which according to locals was hit by shelling on Wednesday, the village of Sakhanka in Donetsk region, Ukraine, July 2, 2015. REUTERS/Alexander Ermochenko      TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.08.2015.
u 09:05

Putin: Krim je dio Rusije i moj dolazak ovamo nema nikakve veze s Ukrajinom

Deset osoba, od kojih osam civila, poginulo je u posljednja 24 sata na pobunjeničkom istoku Ukrajine. Ukrajinske vlasti objavile su smrt tri civila i dva vojnika u zoni koju kontrolira Kijev. Pet civila poginulo je u dva mjesta koja kontroliraju separatisti.

Svakome strancu koji hoda ulicama Kijeva ili Lavova na prvi pogled čini se kako je zavladao trajni mir. Život se odvija uobičajenim ritmom, trgovine su pune, baš kao i kafići i restorani. No sve to daje krivi dojam, jer rat u Ukrajini nije gotov. Iako se varljivo primirje potpisano prije pola godine u Minsku generalno gledajući poštuje, situacija se nipošto nije smirila, naprotiv zaoštrava se uoči prve obljetnice proglašenja Donjecke Narodne Republike, koju proruski separatisti slave sljedećeg tjedna.

Na linijama razgraničenja između ukrajinske vojske i separatista čarke i izmjena vatre, što artiljerijske, što pješačke, svakodnevna je pojava.

Krhko primirje iz Minska

– Za nas mira nema, nikada ne znaš kada može udariti granata i pobiti sve u kući. Na puščanu vatru već smo navikli, na nju se i ne obaziremo, ali kada počnu padati granate, onda je opasno. A granate padaju svako malo – kaže Konstantin, Ukrajinac čija se obiteljska kuća nalazi samo nekoliko stotina metara od linije razgraničenja na cesti prema Donjecku.

Doduše, ovoga ljeta nije bilo velikih oružanih akcija kao prošle godine, ali žestoki sukobi mogu se rasplamsati svaki čas. Od izbijanja neprijateljstava poginulo je gotovo devet tisuća osoba, od čega polovica civila. Njih gotovo milijun i pol moralo je izbjeći iz svojih domova. Zemlja je raskidana i rascjepljenja. Krim je Rusija pripojila sebi, istočna Ukrajina je pod kontrolom proruskih separatista – vlasti u Kijevu ne kontroliraju oko trećine teritorija koji UN priznaje kao ukrajinski. A stvari se dodatno zaoštravaju.

Prema tvrdnjama ukrajinske vojne obavještajne službe, Rusija na granicama prema Ukrajini posljednjih dana ponovno gomila snage. U ovome trenutku ondje se nalazi više od 50 tisuća ruskih vojnika, od čega su mnogi pripadnici specijalnih postrojbi. Nervoza Kijeva potpuno je razumljiva jer se procjenjuje kako u Ukrajini ratuje između devet i 12 tisuća ruskih vojnika. Svako njihovo pojačanje značilo bi i vrlo izvjesnu eskalaciju sukoba koja bi mogla u potpunosti srušiti primirje iz Minska i ponovno pokrenuti spiralu nasilja. Nasilja koje je jedva zaustavljeno tijekom pregovora u veljači ove godine.

Proširuju zračne luke

Istovremeno, ruski predsjednik Putin danas završava svoj trodnevni posjet Krimu, poluotoku koji je Rusija odcijepila od Ukrajine i pripojila svom matičnom teritoriju. Putin se ondje nalazi kako bi konačno dogovorio status koji će krimski Tatari imati u okviru države, no ukrajinski predsjednik Petro Porošenko tvrdi kako je ruski predsjednik došao na poluotok kako bi izazvao dodatne napetosti.

– Ukrajina je u problemima, ali vjerujem da će se ta zemlja oporaviti i nastaviti sa svojim razvojem, a ne baviti se neosnovanim optužbama. Krim je dio Rusije i moj dolazak na poluotok nema veze s Ukrajinom – ustvrdio je Putin.

Putin je pozvao Ruse da ne ljetuju u inozemstvu pa se 41 milijun ruskih građana odlučilo za odmor unutar granica Rusije. A dobar dio njih otišao je upravo na Krim. Rusija je počela dodatno proširivati zračne luke u Sevastopolju i Simferopolju, a pokrenut je i cijeli niz drugih investicija. Moskva ovo radi kako bi učvrstila naklonost krimskog stanovništva. S druge pak strane, separatisti na istoku Ukrajine nezadovoljni su jer nema investicija iz Moskve. A investicija nema jer službeno nisu dio Rusije. Putinu je važno da istočna Ukrajina strateški bude oslonjena na Rusiju, da granice budu otvorene i da tamošnja industrija radi za Moskvu. Ali na pripajanje tog dijela Ukrajine Rusija ne pomišlja. Za sada.

>>Putin u mini podmornici zaronio na dubinu od 83 metra kako bi vidio olupinu iz doba Bizanta

>>Kijev tvrdi da je Putin 'isključio struju' ukrajinskim pobunjenicima

Komentara 42

AN
anticenzura
09:22 19.08.2015.

Putina Europljani obozavaju, a ove ne mogu na oci gledati. Zabranili su sve Ruske knjige, zapalili biblioteke, zabranili gradjanima Rusku televiziju, i sve sta ima veze s njima, pa zna se tko je to radio. EU gradjani ih pljucaju, ne zele da cuju za njih da se kace Europi. Sta ovi misle da ce moci eksportirati svoju divljastvinu, huliganstvo i ludilo u Europu. Aha, kako da ne, po webu momci vicu da su spremni boriti se za Putina, samo neka kaze kada i gdje. Posebno Italijani ga obozavaju. I Nijemci sto me iznenadilo, imaju stranicu na fejsu, sve u detalje prenose sta politicari lazu o Rusima. ahahahah... genijalci. Ja sam u njihovoj grupi, ima ih na stotine tisuca. I tako u svim drzavama, u citavoj Europi. Ovi klauni nemaju sanse protiv njega. Njima je Putin idol, jedini sto je ostao pametan i posten Predsjenik, pravi Lider, privrzen svome narodu, Europljani sanjaju jednog takvog Predsjednika za sebe, zato su svi uz njega. Njihovi su politicari svi marionete kao i nasi, gradjani svasta govore protiv svojih politicara, znaju da su izdajnici, kao i ovi nasi. Krenu li ovi na Rusiju, NATO fanatic i Ameri, bice veselo, kada im citava Europa skoci u oci. Citajte malo forume okolo po EU sta vele decki.

AN
anticenzura
10:13 19.08.2015.

Santos- pa sta da je Hrvatska clanica NATO- a.. hahah.. Kako si ti meni smijesan. Pa Nijemci ti vole vise Putina nego Amere, citava Europa ne samo Nijemci. I Merkelica bi rado koketirala s Putinom da smije otvoreno. Njemacka je pod Americkom cizmom, Ameri su uvijek dizali frku na ovim prostorima. Tu se radi samo o borbi za resurse, sve ostalo je kazaliste za blentavi puk. Vas nahuskaju u rat, a oni sve pkradu. Imas sve pred ocima u svojoj drzavi. Aj sto su vas jednom nasamarili, ali sto padate i po drugi put na istu foru, to je tuzno.

Avatar nekakav
nekakav
10:42 19.08.2015.

gdje je dokaz o 50.000 ruskih vojnika u ukrajini? krim je oduvijek (zadnjih 300 godina) bio ruski. krim je rusiji uzeo, a ukrajini darovao, ukrajinac na čelu sssr-a. znate da to onaj sovjetski parlament nikad nije ratificirao? zato se ise i previše nitko ne buni zbog vraćanja krima rusiji. što se tiče istoka ukrajine, tamo ukrajinaca i nije bilo baš nešto. to je povijesni teritorij rusije. najveće ukrajinske gradove osnovala je carska rusija. što je točno ukrajinsko u ukrajini? samo jedan mali dio, za vrijeme hmeljnickog. veličine hrvatske. ukrajinom vlada američka ruka. posmicali su sve oporbene političare. bez riječi prijekora zapada. ali, ukr ekonomija više ni ne postoji. nemaju ni za plin kojeg im rusi nude uz strašne popuste i diskonte. jel znate za novu uredbu ukr vlasti? najveća temperatura u prostorijama javnih službi i poduzeća smije biti 16 stupnjeva c. od sovjetskih 18 na ukrajinskih 16. treba prekinuti sa svim sovjetskim naslijeđem. pa će tako ukr tvornice prekinuti suradnju sa jedinim kupcima i partnerima. ukrajinci sa sovjetskim standardima. koji su išli u detalje tipa propisivanja vodovodnih armatura po zgradama za pojedini kat. 10 bar, 16 bar... eto, za one koji ne znaju, ukrajinci mijenjaju nazive, zvanja, činove, u vojsci i policiji. taman prikladno za narodu pokazati novi smjer. narod više nema snagu ni prosvjedovati protiv ukidanja prava, malih plaća penzija... jer ih banderaši i pravi sektor doslovno pobiju, ne samo razbiju. divna je ta demokracija zapadnog tipa kad se uvodi u zemlje drugačijeg mentalnog sklopa. ukrajina je inače federativna zemlja. sa regijama koje bi trebale imati autonomiju tipa bavarske u njemačkoj. a nemaju ništa. radi toga su pobune na istoku zemlje. o nekakvom pridruživanju rusiji nema ni govora. čitajte i slušajte i one druge. ne ukrajince koje su na vlast digli ameri i vojna hunta. a hrvatska da je sad neki faktor otkad je u nato-u, ne treba ni komentirati. osim što smo na primjeru salopeka vidjeli gdje smo i zašto. i kako možemo reagirati. eto, pripadnost nato-u i eu-u dokazujemo slanjem brodova koji kupe afričku sirotinju. ajmo još koja leđa podmetnuti za njihove interese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije