Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemir na ulicama

Uveden policijski sat i izvanredno stanje u Fergusonu

ferguson
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/16
17.08.2014.
u 09:08

Nakon sedmodnevnih prosvjeda zbog ubojstva crnog tinejdžera Michaela Browna, guverner Missourija proglasio je izvanredno stanje

Guverner američke savezne države Missouri Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje i uveo policijski sat u Fergusonu, gdje je prošli tjedan policija ubila nenaoružanog crnca Michaela Browna.

Ova neočekivana odluka guvernera Jaya Nixona donesena je nakon sedmodnevnih prosvjeda u kojima je policija upotrijebila prekomjernu silu pucajući na prosvjednike gumenim mecima, javlja Reuters.

Nixon kaže kako su ove mjere potrebne da bi se spriječili pljačkaši koji su u petak razbijali prozore i opljačkali tri trgovine. Razbojnici nisu sabotirali privatno vlasništvo, već i same prosvjede, istaknuo je guverner. Policijski sat počeo je u ponoć do pet sati ujutro.

- Oči svijeta uperene su u nas. Ovo je test može li ova zajednica, bilo koja zajednica, prekinuti krug straha, nepovjerenja i nasilja i zamijeniti ih s mirom, snagom i na kraju, s pravdom - kaže Nixon.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Kako se približavao početak policijskog sata, stotine građana okupile su se na glavnoj prometnici, gdje su se proteklog tjedna dogodili nemiri. Neki su se vozili automobilima, dok su drugi sjedili na ulici ili gledali s prozora.

Nakon što se nisu razišli, policija je bacila dimne bombe na okupljene prosvjednike koji su se potom počeli razilaziti.

Ubojstvo 18-godišnjeg Browna istražuje ministarstvo pravosuđa i agenti FBI-ja.

>>Američki policajci maltretirali novinare: 'Nabio mi je glavu u staklo'

>>'Ratno stanje' u Fergusonu: Policija na kamenje odgovara gumenim mecima

Komentara 21

AA
aabbcc
10:53 17.08.2014.

Ne kuzim jel to policijski sat sa prvim mrakom radi Lopova ili 24 sata na dan radi naroda i demokracije ?

TO
tomacat
12:25 17.08.2014.

Apeliram na hrvatske vlasti da hitno organiziraju pošiljku naoruzanja golorukom narodu Fergusona da se mogu branit od tiranije kao sto poslali pobunjenicima u Siriju (između ostalog i zloglasnom ISLu) te da gospođa Pusic izmjesta sazove konferenciju za novinare i zestokoo osudi i prijavi Americku vjecu UNa vladu zbog zatiranja demokracije.

ST
strsljen2013
11:51 17.08.2014.

Halo "demkorati", gdje su tu prava manjina (koja nama prodajete) ili ste izmislili demokraciju za istrebljenje indijanaca, crnaca i još veći profit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije