Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2,7 milijuna izbjeglica

Utihnule borbe u Alepu, Turska priprema šatorski grad za izbjeglice

Sirija - Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
13.12.2016.
u 22:38

U Turskoj se trenutno nalazi oko 2,7 milijuna Sirijaca, zbog čega je zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek na Twitteru istaknuo da je njegova država dom za najviše izbjeglica na svijetu.

Borbe u Alepu utihnule su u utorak navečer, izvijestio je Reutersov reporter sat vremena nakon što je dogovoreno primirje, a Turska najavila da će postaviti šatorski grad za prihvat do 80 tisuća izbjeglica iz tog sirijskog grada.

U Turskoj se trenutno nalazi oko 2,7 milijuna Sirijaca, zbog čega je zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek na Twitteru istaknuo da je njegova država dom za najviše izbjeglica na svijetu. 

Pobunjenici su s Rusijom, saveznikom predsjednika Bašara al-Asada, dogovorili prekid borbi kako bi se civili i oporbeni borci izvukli iz preostalih pobunjeničkih četvrti.

Prvi autobusi očekuju se oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu.

Otpor pobunjenika u Alepu završio je u utorak pristankom opozicije da se tijekom primirja povuče iz grada nakon godina borbi i mjeseci žestokih bombardiranja i opsade.

Pobunjenički dužnosnici objavili su ranije kako će borbe završiti u utorak navečer, a njihovi borci i civili koji su zatočeni u istočnom Alepu napustiti grad i otići u područja pod kontrolom opozicije koja se nalaze zapadno od tog grada

Predaja ili povlačenje pobunjenika iz Alepa predstavlja kraj pobune u tom gradu koji je do prosvjeda iz 2011. godine i rata koji je uslijedio bio najveći sirijski grad. 

Razbijanjem posljednjeg otpora u Alepu sirijski predsjednik Bašar Al-Assad i njegova koalicija u kojoj se nalaze ruske zračne snage i milicije koje podržava Iran postići će svoju najveću pobjedu u tom građanskom ratu.

Ključne riječi

Komentara 6

MI
Miro
00:28 14.12.2016.

Turska je htjela postignuti rušenje vlasti Esada. sada neka brine za izbjeglice

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
09:24 14.12.2016.

Nemoguće vjerovat, koje licemjerje?! Pobjeda civilizirani snaga nad ljudožderima se kroz režimske medije proglašava ratnim zločinom. Grad je vraćen pod kontrolu regularni snaga i milionima izbjeglica i prognani će se moć vratit u svoje domove. Naši stručni novinari pišući protiv Sirijskog "režima" podupiru isilovu demokraciju.

MR
mrkvan
06:35 14.12.2016.

Voljeni, vama se sve pomiješalo. Probajte ovako: Sirija = Hrvatska 1992. Alep = Vukovar, Isil = SAO Krajina, Asad = Tudjman. Pobunjenici glavosječe = Beli Orlovi. Nama su pomagali Amerikanci, njima sada pomažu Rusi, da održe svoju suverenu državu kojaa je sekularna, samoodrživa, sa visokim društvenim standardom i nikome dužna. To je glavni problem, jer grabežljivi gospodari kaosa uništavaju jednu za drugom države koje ne žele pasti pod dužničko ropstvo i postati marionete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije