Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija 'Rez'

U Sarajevu 11 uhićenih zbog veza s ISIL-om, u akciji više od 100 policajaca

Uhićenje u BIH povezanih s IS-om
Foto: Youtube/Federalna.ba
1/7
22.12.2015.
u 10:23

Akcija je provedena na području sarajevskog naselja Rajlovac gdje su prije dva mjeseca u terorističkom napadu ubijena dvojica pripadnika oružanih snaga BiH

Policija i tajne službe u BiH su na području Sarajeva uhitili 15 osoba osumnjičenih za terorističke aktivnosti i povezanost s radikalnim islamističkim skupinama, objavilo je tužiteljstvo.

U tijeku je akcija u kojoj se pretresaju dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba te više kuća i privatnih objekata koje koriste. 

U akciji FUP-a sudjeluje više od 100 policajaca. Pretreseno je više stambenih lokacija na širem području Sarajeva: Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i još neke lokacije. Uhićeno je 11 osoba, a radi se o pripadnicima selefijskog pokreta i sumnjiče se za krivično djelo terorizam. Kako javlja Avaz, u akciji je uhićen Kemal Murić, osumnjičen za terorizam i navodni vođa skupine.  

Njegov otac Musa Murić potvdio je da je policija pretražila njegovu i kuću koju koriste dvojica sinova.

"Pretražili su moju i kuću još jednog sina, no ništa nisu našli, a zaplijenili su kompjutor ", kazao je Murić.  

Priveden je i Ibro Tabaković, vlasnik objekta koji su osumnjičeni koristili za vjerska okupljanja.

"Isti se dodvode u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. U tijeku su pretresi objekata na 13 lokacija na području SŽ. Uhićene osobe bit će privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi daljnjee kriminalističke obrade, te će u zakonskom roku biti predati Tužiteljstvu BiH uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima. Značajnu podršku u provođenju akcije dali su pripadnici policije MUP-a SŽ", navedeno je u priopćenju. 

Akciju "Rez" naložilo je tužiteljstvo BiH koje za terorizam i poticanje na odlazak na strana ratišta sumnjiči petnaest osoba.

Agencije prenose kako su uhićeni osumnjičeni za terorističke aktivnosti i povezanost s radikalnim islamističkim skupinama. Uhićeni su  održavali kontakt s radikalnim skupinama, posebno sa strukturama Islamske države (IS) i osobama na ratištima u Siriji i Iraku. 

Opsežna akcija se provodi, javlja Vecernji.ba, po nalogu tužitelja iz Odjela za terorizam Tužiteljstva BiH, na području Županije Sarajevo, a koju realiziraju policijski djelatnici Federalne uprave policije uz potporu partnerskih policijskih agencija i OSA BiH. Riječ je o sarajevskom naselju Rajlovac gdje su prije dva mjeseca u terorističkom napadu ubijena dvojica pripadnika oružanih snaga BiH.

 

Tužitelji kažu da su pronađeni dokazi o povezanosti s IS-om uhićenih koji se terete za kaznena djela poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, a građanima poručuju da BiH ima kapacitete otkriti i procesuirati osobe povezane s terorizmom i radikalnim skupinama, te da će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH, javlja Vecernji.ba. 

>>Suljagić: 'Dvojica vojnika OS BiH ubijena su na poslu, u uniformama kada se nisu mogli braniti'

>>Pucao u kladionici i po autobusu u Sarajevu, ubio dva vojnika pa počinio samoubojstvo!

Komentara 43

PE
pekimrak
10:53 22.12.2015.

Fataj bradonje a usput molim Hrvate da otvore Goli Otok posto mi u Bosni ga nemamo jer drugacije ih nemozemo prevaspitati

VS
visegradska.skupina
11:47 22.12.2015.

Nema to nikakvog efekta. Pohvataš ih, ako im išta uspiješ dokazati na neko ih vrijeme zatvoriš i moraš ih ponovno pustiti iz zatvora. Oni su fanatici i ne može ih se preodgojiti. Jedina stvar koja tu pomaže je oduzimanje državljanstva i doživotno protjerivanje iz države uz doživotnu zabranu ulaska u bilo kom svojstvu. A novinaru: kontaktira se nekoga a ne kontaktira se s nekim, dakle kontaktirali su osobe, a nisu kontaktirali s osobama.

DU
Deleted user
14:00 22.12.2015.

A Hrvatska se i dalje ponaša kao da smo otok, sami bez problema bez neprijatelja..ni vladu nemamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije