Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IRAK NE ŽELI TURSKU POMOĆ'

Tursko topništvo bez dopuštenja iračkih vlasti granatira Mosul: 'Ubili smo 17 boraca Islamske države'

mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
24.10.2016.
u 18:10

Turska je rekla da ima odgovornost štititi etničke Turkmene i sunitske Arape u području oko Mosula, koje je nekad bilo dio Osmanskog Carstva.

Tursko topništvo već je sudjelovalo u naporima da se istjera Islamska država iz iračkog grada Mosula, a četiri turska borbena zrakoplova u pripravnosti su kako bi sudjelovala u zračnim operacijama, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Uglavnom sunitska Turska i središnja iračka vlada u kojoj dominiraju šijiti sukobili su se oko pitanja prisutnosti turskih snaga u vojnom kampu na sjeveru Iraka i zbog turskog zahtjeva da sudjeluje u operaciji za Mosul.

Turska je rekla da ima odgovornost štititi etničke Turkmene i sunitske Arape u području oko Mosula, koje je nekad bilo dio Osmanskog Carstva. Turska se boji da će šijitske milicije koje podupire Iran, a na koje se iračka vojska oslanjala u prošlosti, biti upotrijebljene kako bi se potpirili etnički sukobi.

Turska uključena na više frontova

Irački premijer Hajder al Abadi rekao je da Bagdad ne želi tursku pomoć i da su turske snage, tenkovi i topništvo raspoređeni u vojnom logoru Bašiga bez vladina dopuštenja. Irak kaže da je neovisna država koja sama može voditi svoje operacije.

"Naša svrha je ukloniti Daesh (Islamsku državu) i iz Sirije i iz Iraka. Irak je susjed i prijatelj Turskoj i za nas je teritorijalni integritet u Iraku važan kao i naš vlastiti", rekao je Cavusoglu novinarima u Ankari.

On je dodao da je Turska uključena u operacije oko Mosula na "više frontova" te da je 17 boraca Islamske države poginulo u turskom granatiranju od početka operacije oslobađanja Mosula.

Ključne riječi

Komentara 3

JS
jan-sobjeski
08:52 25.10.2016.

Slijedeći na redu je balkan. Veliko HVALA Kurdima, što nam daju vrijeme da se pripremimo.

KA
KaNiDora
11:07 25.10.2016.

Svatko sa svakim

Avatar godfather
godfather
00:50 25.10.2016.

prije 2h Napredak ISIL-a u Anbaru: Borci zauzeli Rutbu..... zašto o ovome ne pišu ni jedne hrvatske novine? jer ne smiju..! demokracija? najte-dajte....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije