Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREOBRAĆENIK

Boban S. – tko je Srbin kod kojeg je živio osumnjičenik za pokolj u Berlinu

Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.12.2016.
u 20:53

Boban S. tražio je da ga zovu Abdurahman

Policija i dalje traga za Tunižaninom kojeg se sumnjiči da je počinio teroristički napad u Berlinu, a u medijima se pojavila informacija kako je optuženi neko vrijeme živio kod srpskog državljanina Bobana S. koji je u studenom uhićen u Njemačkoj.

Službe i policija su duže vremena imale u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda koji je jednom već jednom ranije bio uhićen zbog pomaganja Islamskoj državi i slovi za opasnog islamističkog agitatora. Mediji navode kako "njemački Srbin" ima putovnice i Srbije i Njemačke, a ponegdje piše i da je preobraćenik na islam.

U sklopu akcije pomagača ISIL-a, Boban S. vrbovao je mlade muslimane i pomogao im da stignu do Sirije ili Iraka gdje bi se pridružili džihadistima, piše Deutsche Welle koji je o njemu priču objavio nakon uhićenja u studenom. 

Boban S. nije bio centralna osoba ovih mreža u Dortmundu, ali prema izjavama njegovih prijatelja, nije nimalo bezazlen ili naivan. U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj djevojci Nadini H., do prvog policijskog pretresa, redovno su se održavale konferencije i sastanci s istomišljenicima. Uvijek bi se četvrtkom okupljali odvojeno ili muškarci dugih brada ili potpuno prekrivene žene.

Ti bliski svjedoci tvrde kako je ovaj par do prije četiri godine bio potpuno normalan, a katkad je organizirao i kućne zabave i druženja. Tada je najednom sve prestalo, a pola godine kasnije susjedi su sreli Nadine H. potpuno prekrivenu nikabom. Boban S. tražio je da ga zovu Abdurahman, a pod tim imenom nastupao je i kao propovjednik u jednoj prostoriji za molitve koji je vodio u sjevernom dijelu Dortmunda.

Lokalni mediji spomenuli su kako Dortmund nije poznat kao uporište podržavatelja ISIL-a pa je strategija širenja mreže bila održavanje tajnih sastanaka u privatnim prostorijama.

Savezno državno tužiteljstvo tvrdi kako je S., između ostalog, imao zadatak da istomišljenike i one spremne za front poduči arapskom jeziku i radikalno-islamskom sadržaju. 

Boban S. označen je kao osoba koja "vrbuje" i radikalizira ljude indoktrinirajući ih na islamskim seminarima koji su obično bili zamaskirani kao turističke agencije ili privatan prostor.

>> Njemačka raspisala nagradu od 100.000 eura za informacije o Anisu Amriju: Osumnjičenog za napad Nijemci su već imali u pritvoru, ali su ga pustili!

Ključne riječi

Komentara 53

BK
branko-kockica
21:04 21.12.2016.

Čovjek se samo vratio na vjeru pradjedovsku. 450 godina vladavine Turaka s pravom prve bračne noći mora ostaviti trag. Naravno, ako nije u pitanju nešto drugo, Boban zvani Abdurahman živi zajedno s dečkom iz Tunisa, sami u tuđini, i malo po malo...

DU
Deleted user
21:00 21.12.2016.

Ma tko god da jest, strašno. Čemu napadati normalne građane i sirotinju na cesti. Ako si mud. Napadni Vojsku ili Policiju koji su naoružani a ne žene i djecu starce. Kukavice.

NE
neznamja
21:18 21.12.2016.

Tko god da su pokazali su da su obicne kukavica kao i njihove vodje koji se kao misevi kriju po rupama Sirije,Iraka....Djava ce im suditi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije