Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danak politici otvorenih vrata

Tek što je zaustavila pad rejtinga Merkel je primila novi udarac

angela merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.12.2016.
u 17:01

Brzo i efikasno rješenje slučaja kancelarku bi moglo ostaviti na životu

Njemačka je policija jučer tragala za Tunižaninom koji je tražio azil u Njemačkoj kao mogućim počiniteljem terorističkog napada na božićnom sajmu u Berlinu. Nakon što je prvotno uhićeni tražitelj azila iz Pakistana pušten jer je utvrđeno da je zabunom bio sumnjičen kao sudionik napada, policajci su dobili novi trag kad su u kamionu, navodno ispod sjedala, pronašli dokument s imenom Tunižanina koji se zove Anis.

Službe ga izgubile

Prema pisanju njemačkih novina Süddeutsche Zeitung i televizije Tagesschau, Anis A. (23) je iz Tunisa stigao u Italiju 2012., a u srpnju 2015. prebacio se u Njemačku, gdje je zatražio azil. Azil u Njemačkoj mu je odbijen, no nije prisilno deportiran, nego je bio u statusu svojevrsnog čekanja. Njemačke sigurnosne službe navodno su zabilježile njegove kontakte sa skupinom ljudi oko radikalnog salafističkog propovjednika po imenu Abu Walaa koji je uhićen prije mjesec dana u Njemačkoj pod sumnjom da mobilizira potencijalne džihadiste da se uključe u terorističku organizaciju ISIL. Prema neslužbenim informacijama njemačkih medija, Anis A. bio je pod nadzorom, ali je nestao s radara tajnih službi ranije ovog mjeseca. O uspješnosti policijske istrage ne ovisi samo pitanje hoće li počinitelj(i) masakra na božićnom sajmu biti pronađeni, a motivi njihova napada rasvijetljeni nego ovisi i politička karijera njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemački politički analitičari smatraju da bi ishod istrage koji bi utvrdio poveznicu između priljeva migranata i terorističkog djelovanja zaista mogao škoditi Angeli Merkel na izborima za devet mjeseci, no da bi drukčiji ishod istrage zapravo mogao biti neutralan za Merkeličin politički rejting ili ga čak ojačati.

– Protivnici njezine politike, iz stranke AfD, ali i iz redova bavarskih demokršćana CSU, odmah su pokušali iskoristiti taj napad. Ali tek treba vidjeti hoće li se ti pokušaji pretvoriti u širu pojavu. Ovisi o ishodu istrage. Pokaže li se da su u napadu sudjelovali neki od tražitelja azila, to će škoditi Angeli Merkel. Pokaže li se da nisu, to će joj manje škoditi. Moguće je i da se dogodi suprotno. S obzirom na to da su u ovakvim situacijama građani skloni okupljanju i zajedništvu te da daju punu potporu policiji i sigurnosnim službama, Merkel i njezina vlada mogli bi imati koristi od toga ako policija i službe uspiju brzo dovršiti istragu i objasniti što se točno dogodilo. Zasad dobro to rade – smatra Joerg Forbrig, analitičar instituta German Marshall Fund u Berlinu. Forbrig dodaje kako se posljednjih mjeseci, na temelju redovitih istraživanja javnog mnijenja, činilo da je pad rejtinga kancelarke Merkel i njezine stranke zaustavljen. Taj se pad događao zbog nezadovoljstva dijela njemačkih građana kaotičnim priljevom više od milijun migranata nakon što je Merkel u kolovozu prošle godine otvorila njemačka vrata migrantskom valu. Iako se po anketama možda učinilo da je biračko kažnjavanje kancelarke zbog migranata zaustavljeno, teroristički napad u Berlinu to bi mogao promijeniti.

Desnica koristi napad

– Merkel i dalje ima veliku šansu da ostane kancelarka i nakon izbora u listopadu 2017., moja je procjena da će CDU/CSU pobijediti i ponovno formirati veliku koaliciju sa SPD-om, no ovo je bio prvi događaj koji remeti uobičajenu političku dinamiku, a bit će još takvih događaja. Vjerojatno ćemo vidjeti i veliko uplitanje Rusije u njemačku kampanju, a moguće i nove terorističke napade – kaže Joerg Forbrig u razgovoru za Večernji list. U ljeto 2015. CDU/CSU je po anketama bio na oko 40 posto podrške birača, SPD na oko 25, a nova protestna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) između 2 i 3 posto. Sada je CDU/CSU na 33 posto, SPD na 22, a AfD je na krilima protivljenja Merkeličinoj politici otvorenih vrata narastao na 13 posto. Političari iz AfD-a još su iste večeri nakon napada u Berlinu govorili o žrtvama kao o mrtvima koji idu na dušu Angeli Merkel. Dan poslije predsjednica te antiimigrantske stranke detektirala je migrantski val kao uzrok problema.

– Ne smijemo imati iluzija, atmosfera za takva zlodjela uvezena je u proteklih godinu i pol – rekla je Frauke Petry. Lider bavarske CSU Horst Seehofer izjavio je da bi reakcija nakon napada u Berlinu trebala biti revizija cijele migrantske i sigurnosne politike Njemačke.      

>> Njemačka raspisala nagradu od 100.000 eura za informacije o Anisu Amriju: Osumnjičenog za napad Nijemci su već imali u pritvoru, ali su ga pustili!

>> Kancelarka na žestokom udaru kritika! Der Spiegel: Atentat je košmar i za Merkel

Komentara 3

SL
seko.lucia
18:31 22.12.2016.

I sta ako ga uhvate nekoliko godina hrana i stan u zatvoru.A mrtve nemogu oživjeti i sve ranjene ozdraviti. NJemacka je taoc njene politike i da mogu glasati ne bih nikada glasala za nju.A tako misli puno Njemaca .

Avatar superhik74
superhik74
19:53 22.12.2016.

Na veliku zalost njemackog naroda samo su ih ovakove tragedije mogle trgnuti iz letargije nastale decenijama pranja mozga nametnutim od strane upravitelja koji svoju zrtvu ne pustaju s lanca niti nakon 7 decenija. Ova tragedija im je velika prilika da povrate suverenitet i postanu ponovno normalna drzava koja se brine o vlastitom narodu.

DU
Deleted user
20:35 22.12.2016.

Čitam da ta baba hvali Nijemce kak su ostali staloženi nakon masakra u Berlinu. Pa ta bi odmah trebala dati ostavku na sve svoje funkcije i otići živjeti u kakav samostan i moliti od jutra do mraka da joj Nijemcii oproste. A ona njih - za ne vjerovati - hvali kako su ostali staloženi. Pa ta nije ni svjesna kaj je prouzročila, i kak ne zna baš previše o povijesti nego samo tupi svoju stranačku mantru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije