Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovanje

Tajni mirovni plan! Merkel Putinu: Zadržite Krim ako nam date plin

Merkel Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
31.07.2014.
u 18:52

Plan predviđa povlačenje i ruske pomoći separatistima, ali i odustajanje Ukrajine od NATO-a, piše Independent.

Krim za plin. Tako ukratko glasi sadržaj tajnog sporazuma o kojem razgovaraju Njemačka i Rusija, a koji je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ponudila njemačka kancelarka Angela Merkel. Britanski list Independent prvi je objavio da se za normalizaciju stanja u Ukrajini, a posredno i u odnosa s Europskom unijom, Rusiji nudi da zadrži Krim, ali samo ako osigura nesmetanu isporuku plina Ukrajini i Europi.

Prva je točka pregovora stabilizacija granica Ukrajine. Prihvati li Putin plan, međunarodna zajednica morat će progutati i priznati pripajanje poluotoka Krima Rusiji. Izvori bliski pregovaračima, piše Independent, kažu da prvi korak u stabilizaciji podrazumijeva rusko povlačenje novčane i vojne podrške raznim separatističkim skupinama u istočnoj Ukrajini. No toj bi se regiji, prema dogovoru, ipak dala određena autonomna prava unutar Ukrajine.

Na planu se radilo do rušenja zrakoplova

Ukrajinski predsjednik trebao bi se složiti sa zahtjevom da se ne prijavljuje za članstvo u NATO-u. U zamjenu Putin se ne bi miješao niti bi pokušao blokirati trgovinske odnose Ukrajine s EU koji su uspostavljeni posljednjim ugovorom. Rusija bi Ukrajini ponudila novi, dugoročni ugovor s Gazpromom za opskrbu plinom. Kao dio dogovora, Rusija bi kompenzirala Ukrajinu financijskim paketom od milijardu dolara kao odštetu za gubitak novca koji joj je Rusija prije referenduma o neovisnosti u ožujku plaćala za stacioniranje flote na Krimu i Sevastopolju.

Na planu se intenzivno radilo do rušenja malezijskog zrakoplova, kad su pregovori zastali. Ali ovaj plan, kažu upućeni, ostaje jedini mogući scenarij na pregovaračkom stolu. Njemačkoj je itekako važno normalizirati odnose s Rusijom zbog trgovinskih odnosa. – Očekujemo da će se razgovori intenzivirati čim se završi istraga o padu zrakoplova – kazali su izvori za Independent. Mirovni plan nije službeno potvrdila diplomacija nijedne države.

>>Evo kako su skrojene sankcije protiv Rusije!

>>Hrvatske tvrtke šute, ali štete bi mogle biti milijunske

Komentara 88

CO
coolman
19:23 31.07.2014.

Kada su Putin i Merkel dogovarali tajni plan nisu skužili da ih Sandra Veljković sluša i promatra!

JO
JovanOvanKursumlija
19:12 31.07.2014.

Independent cak niti navodi odakle im informacija. Po principu:rekla-kazala. Sigurno je da se vode raznorazne pregovore, al je jedno jasno: danas je neprihvatljivo kršenje medjunarodnog prava. Oko svega se da razgovarati, osim oko Osnovnih Nacela Medjunarodnog Prava i suverenosti drzava i neprihvatljivosti anektiranja silom tudjim teritorija. Oko toga nece biti dogovora jer bi to otvorilo pandorinu kutiju pakla

FN
Fr@njo
19:21 31.07.2014.

naslov teme je nenadjebiv.. ni najvece jadno zutilo od novina takav naslov nebi objavio..koja bolest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije