Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT PAKS II

'Svi u Europi digli su se na noge, a mi šutimo': Susjedi u strahu zbog nuklearke koja im se gradi blizu granice

nuklearna elektrana
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.11.2016.
u 13:49

Nuklearna elektrana gradi se na 63 kilometra od granice Srbije, a rasprava o ovom projektu "završila se u tišini još prošle godine".

Iako Mađarska slavi što je Europska unija odobrila gradnju nuklearne elektrane vrijedne 12,5 milijardi eura, bitka još nije gotova, piše Politico.

Protivnici projekta Paks II, koji bi trebao biti izgrađen ruskim novcem i ruskim izvođačima, su vlada Austrije ali i njemačke i austrijske energetske kompanije koje su "spremne za dužu bitku".

Margareta Vestager, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, nalazi se u fokusu javnosti zbog odluke o tome hoće li ovom projektu dati zeleno svjetlo. Njena će odluka rasplamsati raspravu o vjerodostojnosti Europske unije nakon što je otkriveno da je povjerenik Günther Oettinger prihvatio privatni let zrakoplovom njemačkog poduzetnika koji je blisko povezan s Kremljom, Mađarskom i projektom Paks II. 

Također, očekivanja da će EU ukinuti državno financiranje dovedena je pod sumnju nakon što je Europska komisija prošlog tjedna iznenada odustala od procedure nad Mađarskom zbog dodjele projekta Paks II bez natječaja.

Politico također piše da je Vestager svjesna da će protivnici nuklearne elektrane uložiti žalbu ako ona dopusti projekt Paks II koji se smatra jednim od najznačajnijih primjera kako Moskva koristi energiju u diplomaciji kako bi osigurali strateški utjecaj u srednjoj Europi

Najistaknutiji protivnik je Austrija koja je također uložila prigovore na desetke milijardi eura subvencija za britansku nuklearnu elektranu Hinkley Point C te je jednako zabrinuta proliferacijom nuklearnih elektrana bliže svojim granicama. Austrija se boji da će ovo odobrenje potaknuti val sličnih projekata u regiji. 

Dörte Fouquet, odvjetnik koji zastupa austrijske i njemačke energetske kompanije, kazao je kako bi konkurencija na regionalnom energetskom tržištu ne bi imala šanse protiv "subvencionirane električne energije".

Vestager će morati provjeriti 'poklapaju' li se brojke iza ovog projekta. Zemljama Europske unije zabranjeno je subvencioniranje na način da ono šteti privatnim tvrtkama. Mađarska osporava državnu potporu i tvrdi da će se projekt financirati s 10 milijardi eura ruskog kredita te da to ima "komercijalnog smisla". No, prije godinu dana istražitelji državnih potpora nisu bili toliko sigurni te su naveli kako "u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će Paks II otplatiti ulaganja države".

Komisija je upozorila kako bi potencijalni ukupni iznos državnih potpora bila puna vrijednost investicije, odnosno 12,5 milijardi eura.

Strah u susjedstvu

Nuklearna elektrana gradi se na 63 kilometra od granice Srbije, a rasprava o ovom projektu "završila se u tišini još prošle godine", navodi Blic.

Navode kako je 30-ak ljudi, uglavnom lobista i "nešto malo stručna javnosti" dalo zeleno svjetlo za ovaj projekt. Pišu i kako bi moguće nesreće u ovom pogonu imale velike posljedice na zdravlje ljudi.

- One su velika opasnost ukoliko bi teroristi krenuli na njih i zato bi država morala voditi računa što joj se događa u susjedstvu - kaže Zoran Dragišić, profesor sigurnosti.

Radiologinja Dragana Janjić smatra kako su nuklearne elektrane u susjedstvu tempirana bomba za zdravlje ljudi. 

- Svi u Europi su se digli na noge, a mi šutimo iako je za nas najopasnije. Ako bi došlo do havarije, u roku od sat vremena povećala bi se radioaktivnost, koja bi ostavila nesagledive posljedice po zdravlje stanovništva. Zato je Srbija morala puno žešće reagirati - kaže Janjić koja nije ni znala za "javnu raspravu".

>> 'Za vrijeme potresa najsigurnijim bi se osjećao u nuklearki. Ona se sasvim sigurno ne bi srušila'

Komentara 32

DU
Deleted user
14:09 25.11.2016.

Providan i smiješan spin članak. Navodno, mi sugeriramo Srbiji da se svađa sa Mađarima, jer je nuklearka zračnim putom udaljena od Srbije 60 km. A kad se pogleda zemljopisna karta, od Hrvatske je udaljena 70 km. Komedija.

Avatar nekakav
nekakav
14:41 25.11.2016.

nuklearna energija je najjeftinija i najčišća energija. suprotno mogu tvrditi samo zeleni zeleni i ostatak medijski ispranog dijela stanovništva. protivnici nuklearke u mađarskoj su austrijanci, navodno radi okoliša, zaštite ljudi, inače jedni od redovitih kupaca el. energije iz čeških, francuskihih i njemačkih nuklearki. protivnici ovog projekta su i njemačke energetske kompanije, koji goleme profite ostvaruju na račun silnih državnih subvencija u 'obnovljive' izvore energije. u navodnicima je to, jer te eko-elektrane nemaju veze sa čistom energijom i zaštitom okoliša. u proizvodnji elemenata za te elektrane se nalazi previše prljave industrije da bi to mogli zvati čistom energijom. spin, običan spin članak i ništa više. mađarska tim projektom dobiva i nadalje dovoljno jeftine el. energije, i može i dalje biti jako konkurentna na tržištu. iza ovih kvazi prosvjeda leži konkurencija, američki westinghouse, koji nije prošao na natječaju. sigurnost ruskih nuklearki je u razini zapadnih, s time da njihove nove nuklearke su i bolje, ma kako god vi neki tvrdili suprotno. černobil nije mjerilo, tamo se do katastrofe došlo radi ljudskog faktora, namjernog isključivanja svih sustava sigurnosti, i taj primjer nije primjer nesigurnih 'ruskih' tehnologija. najmoderniji reaktor danas je ruski, ne japanski (fukušima je primjer kakve se nuklearke ne bi smjele graditi, a japanska sanacija štete je primjer kako se to ne bi smjelo raditi, jer i dalje deseci tisuća kubika vode kontaminirane radijacijom i dalje otječu u pacifik). ako nekog smeta let avionom u rusiju, u posjet osobi koja je navodno bliska sa kremljom, onda ga valjda smeta i let nekih ljudi u ameriku, k ljudima bliskim senatu, kongresu, bijeloj kući, pentagonu. jer utjecaj amerike je u europi daleko veći nego je ruski ikad bio i bude mogao biti. a o tome ni riječi.

NE
Neonacionalist
15:07 25.11.2016.

Da smo pametni i mi bi sagradili jednu nuklearku ali u ovoj prčiji je to nemoguće kao i bilo koji drugi razvoj od silnih ekologa i prodavača magle .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije