Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritično u BiH

U Tuzli se aktiviralo najopasnije i najveće klizište, Sava potopila Velino selo

poplave
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/9
18.05.2014.
u 22:30

Od ranih jutarnjih sati angažirani su helikopteri Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, te helikopteri iz Slovenije i Hrvatske.

22:30 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić kazao je da u Doboju desetak ekipa vrši čišćenje i dezinfekciju terena, javlja Dnevni Avaz. Prema njegovim riječima, posao bi im dodatno mogla otežati visoka temperatura koja se iščekuje

Bogdanić je izjavio da je u Doboju kataklizma.

22:00 U 19 općina danas je oko 1.500 pripadnika Oružanih snaga BiH pružalo pomoć, a u Bosanskom Šamcu do 14 sati evakuirano je 3.500 ljudi, javlja Dnevni Avaz. 33 člana specijalnog tima za spašavanje iz Britanije angažirani su radi pomoći ugroženom stanovništvu u Bijeljini.

21: 25 U Općini Tuzla aktiviralo se do sada najopasnije i najveće klizište, u naselju Crno Blato i trenutno se vrši evakuacija 40 porodica sa tog područja.

19:54 Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je rijeka Sava potopila Velino Selo, a da traje obrana nasip na kanalu Dašnica da voda ne bi prodrla u Donje i Gornje Crnjelovo i eventualno došla do Obarske.

17: 12 U Gradačcu zabilježeno 100 klizišta

U Općini Gradačac je zabilježeno više od 100 klizišta nastalih kao posljedica elementarne nepogode, navedeno je u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju na poplavljenim područjima. Do sada je iseljeno 40 stambenih jedinica zbog direktne prijetnje rušenja, a stanje se pogoršava zbog klizišta.

16: 43 Sava je probila oko 100 metara obrambenog nasipa u zoni između naselja Kopanice u oraškoj općini i Vučilovac u Distriktu. Evakuira se stanovništvo iz naselja Vučilovac, Krepšić , Drenava, Gorice, Marković Polje i Plazulje, javja Dnevni Avaz.

Krizni štab Civilne zaštite Distrikta je pozvao stanovništvo ovih naselja da izađu na otvorene terase i krovove sa vidnim materijalima, platnima u bojama i slično i označe svoj položaj kako bi ekipe za spašavanje mogle da ih evakuiraju iz poplavljene zone. Policija Distrikta je također uputila apel stanovnicima ugroženih područja da surađuju i ne odbijaju evakuaciju. Angažirani su i helikopteri.

14:55 Vlada Brčko Distrikta obavještava građane o hitnoj evakuaciji

Krizni štab CZ Vlade Brčko Distrikta obavještava sve građane koji se nalaze u naseljima Vučilovac, Krepšić I i II, Drenava, Gorice, Marković polje i Plazulje da se odmah organiziraju za evakuaciju. Građani koji su ostali sami u svojim kućama moraju izaći na otvorene terase i krovove s vidnim materijalima, platnima u bojama i slično te označiti svoj položaj kako bi ih ekipe za spašavanje i drugi mogli evakuirati iz poplavljene zone. Prednost imaju djeca, žene i bolesni građani. Angažirani su i helikopteri.

13:42 Helikopteri iz Slovenije i Hrvatske u akciji

Od ranih jutarnjih sati angažirani su helikopteri Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, te helikopteri iz Slovenije i Hrvatske na području Odžaka, Orašja, Bijeljine, Bosanskog Šamca, šireg područja Zenice, gdje je trenutno najkritičnija situacija.

Spasilački tim iz Velike Britanije sa četiri čamca i 29 spasilaca u popodnevnim satima će biti prebačen na područje Bijeljine, gdje je usmjerena i pomoć Slovačke u agregatima, pumpama i drugoj potrebnoj opremi. Spasilački timovi iz Luksemburga, Slovenije, Hrvatske Makedonije i Austrije koji su raniji stigli u BiH također su nastavili sa akcijama evakuacije stanovništva

12: 42 Savski nasip kod Batkovića nastavio popuštati. Postojeće pukotine se proširuju, a pojavila se i nova pukotina na nasipu.

Potpuno je potopljeno Velino Selo gdje je visina vode i do tri metra. Djelomično su potopljena sela Batković, Brodac, Ostojićevo i Klis.

11: 28 Sava je jutros probila nasip u Orašju i očekuje se da će poplaviti područja mjesnih zajednica Vidovice i Kopanice. U ovim mjestima se vrši evakuacija stanovništva.

11: 14 Doslovce cijela planina spušta se prema selu Rečica iz kojeg se stanovništvo iseljava kako bi spasili svoje živote. U potpunosti je uništeno 12 kuća, a klizište, koje je još uvijek aktivno, prijeti i drugim kućama.Do sada je evakuiran 31 stanovnik ovog sela.

Ogromno klizište u selu Rečica, deset kilometara od Olova, uništilo je 12 kuća, potvrđeno je za Klix.ba u Civilnoj zaštiti.

10:33 Danima je Gračanica bila u mraku, sada domaćinstva struju dobivaju dva sata za dan i noć. Isključivi krivac za ovo je JP "Elektroprijenos BiH", kaže šef službe CZ Gračanica Mustafa Bajić za Dnevni Avaz.

-I u poplavama 2001. i 2010. godine, pa i sada prije ovih katastrofa, upozorili smo odgovorne u Elektroprijenosu da se mora riješiti pitanje njihove trafo-stanica koja je u plavnom području. Ništa, sve ove godine po tom pitanju nisu uradili. Ni BH Telekom također ništa nije uradio da ove općine ne ostanu u potpunoj informativnoj blokadi. Kod ove dvije kompanije u vrijeme katastrofe, ništa ne funkcionira - kaže Bajić. U Gračanici su zbog toga na cijeni svijeće, agregati, tranzistori. Živi se kao u ratu. Koliko će zbog ovoga u zamrzivačima biti stotina tona pokvarene hrane, ne smije s ni misliti.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Povukla se voda u Doboju

9: 54 U Doboju se jutros voda povukla, ostala je samo u Starom gradu i neki džepovi koji neće sami izaći već se se pumpama morati izbacivati.

'Puštena je voda, ali nije za piće. Punktovi za prikupljanje pomoći premješteni su u sami grad - kazao je Milko Vidaković', načelnik Službe civilne zaštite.

08:44 Promet se i danas u velikom dijelu Bosne i Hercegovine odvija otežano. Neprohodni su i blokirani brojni putni pravci.

08:23 Situacija u Bosanskom Šamcu, koji je jučer bio u potpunosti poplavljen, jutros je nešto bolja. Kako je za Klix.ba potvrdio pomoćnik načelnika Općine Šamac Nenad Lukić, još uvijek nije moguće doći u gradsku jezgru, ali se bilježi opadanje vodostaja.

08:21 Dom zdravlja u Maglaju potpuno je onesposobljen za primanje i pomoć pacijentima, koji se upućuju na dva punkta, u džamiju u Misurićima te u ambulantu u naselju Šeher, potvrdila je za Klix.ba direktorica Doma zdravlja Emira Drnda-Čičeklić.

>> Policija RS: Na području Doboja je poginulo devet osoba

Komentara 18

JM
jorgovan.mojski
18:59 18.05.2014.

vojska kosova ponudila pomoc za srbiju, ali i spremna je ici pomoc i Bosni i Hercegovini...no kos nas u Srbiji o tome sute..a ja hocu da se sve zna..javljam se iz Sabca gde nam nije lako, i bas me brigaga sto misle ljudi o Dobrici cosic, hocu da zivim normalno

JM
jorgovan.mojski
09:57 18.05.2014.

voleo bi da sunce zasija i pomogne Hrvatsku i Bosnu

LU
lukabulic
19:00 18.05.2014.

ima Boga drugovi - posavina je bez hrvata a hrvatska je zemlja -ni kod nas nije sjajno teško je biti hrvat pod komunističkim jarmom i ovde - valjda će uskoro izbori - žalim narod ali vodstvo je katastrofa veća oda veća od ovih poplava-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije