Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žustra retorika

Prosvjedna nota Srbije: Mjere Hrvatske usporedive samo s onima iz NDH-a

Ivica Dačić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/12
24.09.2015.
u 13:40

– Ovim mjerama koje je od danas poduzela Hrvatska krši se sloboda kretanja ljudi, a to je jedno od osnovnih ljudskih prava – kazao je srpski ministar pravde

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je prosvjednu notu Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu u kojoj se žustrom retorikom obrušilo na mjere zabrane ulaska vozila srpskih registarskih oznaka u Hrvatsku.

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je danas notu Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije prosvjeduje zbog mjera zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, koje nadležne institucije primjenjuju prema vlasnicima putovnica Republike Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prijelazima između Republike Srbije i Republike Hrvatske", piše u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva na čijem čelu je Ivica Dačić.

"Ovakve i slične mjere policijskih institucija Republike Hrvatske, a posebno fizičko odvajanje nositelja putnih dokumenata Republike Srbije od drugih putnika, nisu zabilježene u civiliziranom svijetu. Po svom diskriminatornom karakteru mogu se usporediti samo s mjerama poduzimanima u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske", stoji u priopćenju te se dodaje da Hrvatska tim mjerama "grubo krši temeljne principe Europske unije, Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe i drugih međunarodnih organizacija čiji je član". Srpska Vlada u prosvjednoj noti traži da Hrvatska odmah prekine s takvom praksom.

Selaković: Hrvatska je brutalno napala Srbiju

Srpski ministar pravde Nikola Selaković kazao je za RTS da Srbija nije dala povoda za mjere koje je Hrvatska poduzela protiv nje te da je njima Srbija "brutalno napadnuta".

– Srbija nije sretna i nije netko tko se na ovakve stvari smije i situaciju shvaćamo vrlo ozbiljno. Ozbiljno smo shvatili situaciju i kada je počela migrantska kriza i pokazali smo kako treba postupati, iako smo u tome ostali usamljeni. Srbija je brutalno napadnuta od Hrvatske – kazao je Selaković te dodao da može samo spekulirati o razlozima Hrvatske za te poteze.

"Krši se sloboda kretanja ljudi"

– Srbija nije dala povoda za tako nešto. Netko blokira granicu mimo svih sporazuma koji postoje između Srbije i Hrvatske, Srbije i EU. Ovim mjerama koje je od danas poduzela Hrvatska krši se sloboda kretanja ljudi, a to je jedno od osnovnih ljudskih prava – kazao je srpski ministar pravde.

Podsjetimo, Hrvatska je u ponoć zatvorila granični prijelaz Bajakovo za sva vozila sa srpskim registarskim oznakama, nakon što je Srbija uvela blokadu ulaska hrvatske robe. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je danas da će Bajakovo ostati zatvoreno za vozila sa srpskim registarskim oznakama sve dok izbjeglice iz Srbije ne krenu i prema mađarskom graničnom prijelazu Horgoš.

Selaković je kazao da je Srbije ukinuti svoje mjere kada Hrvatska ukine "jednostranu blokadu".

– Postavili smo rok i produžili ga, a iz Bruxellesa je stigao poziv Hrvatskoj da prekine blokadu. Vrlo ozbiljno shvaćamo ovu situaciju i odmjeravat ćemo svaki potez, ali nećemo dozvoliti Hrvatskoj da nas ponižava – kazao je Selaković.

"To je rasizam"

Srpski ministar rada Aleksandar Vulin ocijenio je hrvatsko zatvaranje granice kao rasizam, piše Blic. – Nema nijedne druge riječi za ovo – kazao je Vulin i napomenuo da ne postoji povezanost između kretanja roba i izbjeglica, kao ni povezanost između granica na kojima prelazi roba i migranti.

– Molim Vladu Hrvatske da razmisli o ponašanju i što radi svojim građanima, a onda što radi našima. Ne da priča viceve i lovi muhe, nego da se pozabavi time što radi svojim građanima – kazao je Vulin.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Ostojić: Bajakovo ostaje zatvoreno za vozila sa srpskom tablicom dok izbjeglice ne krenu preko Horgoša

>>'Srbija je prisiljena poduzeti mjere'. Hrvatska odgovorila na srpske mjere!

>>Milanović: Ova mjera je smiješna, mi ćemo na to odgovoriti

Komentara 208

AR
arijel
10:18 24.09.2015.

Nismo se ni mi mogli slobodno kretati po svojoj zemlji zbog vas godinama. Sto se nisi onda bunio i pričao o pravu i pravdi.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:16 24.09.2015.

Kmečite i uživajte, sami ste davno počeli sa uništavanjem Hrvatske. Riješite tu bol sa prijevozom na način da pošaljete izbjeglice u Horgoš i sve muke prestaju isti tren. Zar je to puno i u čijoj moći je to. A iskreno se nadam da slijedi i zatvaranje puteva preko polja tek tad bih bio zadovoljan. Pozdrav dobrim ljudima

DU
Deleted user
10:11 24.09.2015.

Već mjesecima prijetite kako će te usmjeriti izbjeglice u Hrvatsku,sad kad vam se odgovori na vaše prijetnje i ponašnje vi kmečite,ništa nova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije