Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imperativ

Srbiji dali 11 'nemogućih uvjeta' na putu za EU

Ivica Dačić
Foto: DPA/PIXSELL
10.12.2014.
u 10:30

Iako je prije drukčije govorio, Dačić sada kaže kako Srbija ne odustaje od EU, ali ni od polaznog stajališta da je Kosovo dio Srbije

EU je Srbiji dostavio 11 uvjeta koje mora ispuniti da bi mogla otvoriti 35. poglavlje koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Prištinom i na njima posebno ustraje Berlin. U Beogradu kažu da su uvjeti “gotovo nemogući” jer neki zadiru u status Kosova i Srbija “ispunjenjem nekih od njih faktički podržava neovisnost Kosova”.

Među tim je uvjetima i donošenje statuta Zajednice srpskih općina usklađenih s kosovskim zakonima, sudjelovanje Prištine u svim regionalnim forumima, priznavanje kosovske putovnice na granici sa Srbijom, izgradnja čvrstih objekata na graničnim prijelazima, dogovor o pozivom broju za Kosovo, ali i integriranje srpske civilne zaštite i lokalne samouprave u kosovski sustav.

EU uvjetuje da Priština preuzme elektranu Gazivode i trafostanicu Valač na granici Srbije i Kosova, primjenu dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici i onemogućavanje krijumčarenja na “divljim” prijelazima. No, šef srpske diplomacije Ivica Dačić, iako je prije drukčije govorio, sada kaže kako Srbija ne odustaje od EU, “ali ni od polaznog stajališta da je Kosovo dio Srbije”.

>>Naš je interes europska Srbija i trebamo joj pomoći u tom procesu

>>Vučić vuče za Berlin, Nikolić prema Moskvi

Komentara 164

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:48 10.12.2014.

Pa pustili su i Šešelja samo zbog toga da EU pokaže kako je Srbija još uvijek kronično mentalno zaostala za civiliziranim svijetom...Nizozemcima i Dancima se koža ježi kad čuju da bi Srbija trebala ući u EU, a tek Njemačaka..

Avatar petrolio
petrolio
10:51 10.12.2014.

sad je njemačka zeznula našeg precednika i ideju o regionu u kojem bi opet bili sa srbijom

Avatar MK
MK
10:56 10.12.2014.

A što je sada opet? Pa nema Kosovo “izlaz na more”, ili to Ivica Thaçić misli da je Kosovo sve do Drača do kojeg su Srbi g. 1912 gladni stigli?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije