Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.06.2015. u 08:25

Uspostavljena vlast uopće ne funkcionira. Čak se u RS pokušava srušiti Dodika. Eura i dolara za tri-četiri ruke ima koliko treba. Ni Putin ne štedi rublje za projekt RS

Nakon što je BiH dobila status potencijalnog kandidata za ulazak u EU 2003. godine i potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU 2008. godine u Luksemburgu, jučer je ovaj dokument konačno stupio na snagu. Bio je sedam godina blokiran zbog neispunjavanja uvjeta, prije svega zbog neprovedbe presude Europskog suda za ljudska prava u famoznom slučaju “Sejdić i Finci”. Sporazum bi trebao postupno uspostavljati područje slobodne trgovine između EU i BiH te identificirati zajedničke političke i ekonomske ciljeve i potaknuti regionalnu suradnju.

Optimisti će reći da je ovo povijesni datum za BiH. Pesimisti, pak, kako je ovo još jedan u nizu neuspješnih pokušaja izlaska iz političke krize. Nažalost, oni su bliže istini. BiH se danas nalazi u općem političkom kaosu. Na sceni su politički manipulatori kojima je samo cilj oteti od drugih što više i prisvojiti sebi i svojoj stranci. Sve to rade bez srama i straha, valjda uzdajući se u svoje moćne svjetske zaštitnike. Jedni računaju na pomoć Rusije, drugi Turske, treći Europe, Amerike. Istodobno, i zaštitnici planiraju preko njih osnažiti svoje ionako već prisutne utjecaje u podijeljenoj BiH.

Kriza državne, entitetskih i županijskih vlada, odnosno vlasti na svim razinama osam mjeseci nakon izbora pokazuje da se u njihovu uspostavu krenulo neiskreno. Izetbegović je htio pod svaku cijenu izbaciti Dodika iz državne vlasti. Uspio je i na njegovo mjesto doveo je Karadžićev SDS i sada na razini države svi imaju nestabilnu većinu. Eliminiranje “Putinova miljenika” naišlo je na simpatije Europljana i Amerikanaca. Srpska oporba likuje, i na krilima ovoga uspjeha ide dalje. Planiraju dotući Dodikov SNSD na entitetskoj razini (razini Republike Srpske). Možda i uspiju jer potrebno je kupiti samo tri, četiri zastupnika. Eura i dolara za taj projekt ima koliko treba. Ni Putin ne sjedi prekriženih ruku. Ponudio je Dodiku rubalja u kreditima 700 milijuna dolara, sve u cilju jačanja srpskog (proruskog) entiteta. Amerikanci su možda i zbog toga pozvali u Washington srbijanskog premijera Vučića. Jučerašnje napuštanje Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igora Radojičića dodatno je podgrijalo krizu u Republici Srpskoj.

Ni u drugom, bošnjačko-hrvatskom entitetu – Federaciji – nije nimalo bolje. Dapače. Čak u dvije županije ni 233 dana nakon izbora neiskreni koalicijski partneri (HDZ - SDA - DF) nisu sastavili vladu. Tamo gdje jesu iscrpljuju se u međusobnim prijevarama i svađama. Građani svjedoče neviđenom političkom cirkusu. Udružena nacionalno-građanska bošnjačka koalicija potpuno obespravljuje i potiče Hrvate na iseljavanje. Oni pak apsolutno nemaju odgovor na ovakve manipulacije. Umjesto da stranke okupljene oko HDZ-a BiH kapitaliziraju 90-postotnu podršku svoga naroda kroz promjenu Ustava i diskriminirajućeg izbornog zakona, oni ne mogu promijeniti čak ni upravu u dva-tri javna gubitaša (poduzeća). Bez strategije, ponovno oslonjeni na političku improvizaciju, pokušavaju nešto napraviti tek na dnevnoj razini. Za budućnost treba puno više sposobnih stratega kojima će nacionalno biti ispred osobnog. Trebaju se zapitati snose li i oni odgovornost za stanje katolika u BiH koje Sveta Stolica uspoređuje s položajem kršćana u Siriji, Iraku, Izraelu, Nigeriji.

Politiku iseljavanja najmalobrojnijeg naroda u BiH (ne)svjesno potiču i Europljani. Odlazak će ubrzati i olakšice koje će idućeg mjeseca donijeti Njemačka ukidanjem radnih dozvola za Hrvate. Uz to, opasno je što Europljani u sljedeće dvije godine ne planiraju pokrenuti raspravu o ustavnim promjenama.

Oni, za razliku od Amerikanaca, žele isključivo ekonomske reforme. Ako razjedinjena međunarodna zajednica ne uspije bar njih pokrenuti, a Ustav ostane isti, dvije godine će biti dovoljne za političku kapitulaciju Hrvata. Tada će bilo kakve promjene biti suvišne. Daytonska rješenja uz višegodišnju tihu reviziju Ustava već su uspostavila srpski (RS) i bošnjački entitet (Federaciju). Ako je put BiH u Europu bez europskog naroda (Hrvata), onda je za njih jučerašnji SSP tek nesporazum koji vodi destabiliziranju i razdruživanju.

>>Izetbegović na raskrižju: povesti Bošnjake prema EU ili na Istok preko Turske

>>'Mali bh. Hrvati' smetnja velikoj Bosni. Izbacuje ih se iz vlasti kako bi se iselili

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije