Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u SAD-u

Šok u Harlemu – Hrvatska ima predsjednicu? Nemojte zezati. Je li crna?

Foto: Privatni album
1/6
09.11.2016.
u 19:16

Prvi put od 1944. oboje kandidata odlučilo je svoje stožere u izbornoj noći imati u New Yorku - bili su udaljeni samo dva blokoa

Sinoć se stvarala povijest, za što su zaslužni jedna moćna žena i jedan politički outsider, barem je takav bio stav većine Njujorčana, neovisno da li su svoj glas dali predstavnici demokrata Hillary Clinton ili svojeglavom republikancu Donaldu Trumpu. Da i bogati čekaju u redu, dokazale su gužve pred biralištima u imućnim kvartovima, najviše na Upper East Sideu i Upper West Sideu. Ono što je usporilo glasovanje bile su pokvareni elektronski strojevi, no redovi pred biralištima bili su normalna popodnevna slika po cijeloj Americi.

Čak je i njujorški gradonačelnik Bill de Blasio (simpatizer od Hillary) čekao u redu u svojoj staroj četvrti Park Sloape u Brooklynu, a iznenađujuće u cijeloj priči je novootkrivena vrlina Njujorčana – stpljivost.

S obzirom da su stanovnici Velike jabuke poznati po nervoznoj užurbanosti s gotovo nikakvom tolerancijom prema sporima ili onima koji mile puževim korakom, veliki je napredak da su i do tri sata strpljivo čekali pred vratima birališta samo da ispune svoju građansku dužnost. Valjda je svatko htio svojim glasom dati pečat američkoj povijesti...

No, kroz jutro je bila potpuno druga priča: strani novinari i internacionalni dopisnici pozvani su od strane State Departmenta da prate izbore na dvije lokacije – šminkerskom Williamsburgu u Brooklynu ili afroameričkom Harlemu. U velikoj dvorani Samuels Community Centra nije se čekalo duže od desetak minuta. Glasači, mahom Afroamerikanci, isprve su bili poprilično skeptični prema strancima, uglavnom bijelcima, ali su se nakon nekog vremena opustili.

– Tu sam od pet ujutro i stalno je gužva, tako da još nisam stigla zaokružiti svog kandidata. Glasat ću za Hillary i to ne zato što je žena, nego zato što je kvalificiranija I zna svoj posao – govori simpatična umirovljena učiteljica Roni M. Tarbon, jedna od biračkih povjerenica u Harlemu, zaduženih za dijeljenje glasačkih listića.

Statusni simbol – naljepnica

S njom su se složile i okupljene susjede iz Harlema, Hillaryne poklonice, nevoljne za fotografiranje, ali jako zainteresirane za zamjenu uloga: ispitivanje novinara (tko ste, odakle ste, zašto ste došli…) Na izjavu da Hrvatska ima žensku predsjednicu, jedna je začuđeno bubnula: Je li crna? Nije crna. Ali je žena, glasio je odgovor, na što su zadovoljno klimale glavama. S komadom kartona ispisanim s riječima podrške za Hillary, spremno je pozirala petogodišnja Victorija, a selfie da ovjekovječi “dan koji će izmijeniti američku povijest” sa svoje četvoro djece – Jaydom, Anayom, Khalidom i Azaijom snimila je Janille Hill.

Većina Afroamerikanaca iz Harlema na izbore je izašla u punom sastavu: na glasovanje su dolazile cijele obitelji s djecom. Dosta ih je u neformalnom razgovoru otkrilo da podržavaju Hillary, no da im je ona ipak druga opcija nakon što je Bernie Sanders odustao od predsjedničke kampanje.

– Jako mi se sviđao Bernijev stav i poštenje, no sada sam uz Hillary i to iz više razloga. Prvi je da ima osjećaj za ljude, nije poput Trumpa koji je biznismen i zanima ga isključivo novac, a drugi je pitanje rasizma i jednakosti. Ona nikada ne pravi razliku među ljudima druge boje kože, nacije ili vjere, a pogotovo nema problema s izbjeglicama – priča Ahmad Ellis, mladić iz Harlema, honorarno angažiran da glasačima daruje naljepnice s potvrdom da su glasali.

Upravo su jučer te naljepnice bile najtraženiji modni dodatak, po kojem su se punoljetni državljani Amerike razlikovali od ostalih, a Njujorčani su ih ponosno lijepili na lijevoj strani – pokraj srca.

Opsadno stanje

Građanske dužnosti ispunili su već kroz jutro i predsjednički kandidati: Hillary je zajedno sa suprugom Billom glasala pokraj svog doma u Chappaqui u Westchesteru, dok je Trump u pratnji supruge Melanije (koju je iz susjednog boksa škicnuo da provjeri je li zaokružila njegovo ime) glasao u javnoj školi na Upper East Sideu, rukujući se s biračima i udarajući dlanom o dlan djeci po onoj “daj pet”. Njegov veliki poklonik, Tom iz Houstona u Teksasu, doputovao je u New York da bi vidio “svog idola” te je veći dio jučerašnjeg popodneva proveo pred Trump Towerom na Petoj aveniji. Zahvaljujući pojačanim mjerama sigurnosti i opreza: policajacai specijalaca pod punom ratnom spremom, među simpatizerima iz različitih tabora, frcale su samo verbalne iskre.

– Hillary je lažnjak. Nije ju briga za crnce, nego samo za naše glasove. Trump će vratiti dostojanstvo našima – urlao je jedan žustri afroamerički Trumpov pobornik, a na njegove je povike Azijatkinja koja je stylingom prekopirala Hillary samo frktala nosom.

Inače, na Manhattanu je jučer vladalo opsadno stanje: tajna služba, policija i specijalci, s posebno dresiranim psima za otkrivanje eksploziva, kao i TV ekipe i novinari sa svih strana svijeta, zaposjeli su kritične točke gdje su boravili kandidati: Javits Centar, hotele Hilton I Peninsulu i Trump Tower. Naime, po prvi puta od 1944. oba su se kandidata odlučila svoje stožere u izbornoj noći imati u New Yorku. Tako se od četvrtka u Jacob K. Javits Convention Centru, smještenom u Hell`s Kitchenu, gradila masivna pozornica u obliku Sjedinjenih Američkih Država za Hillary Clinton. Ona je poslijepodne stigla u grad i sa suprugom, kćerkom i najbližim suradnicima smjestila se u hotel Peninsulu, na Petoj aveniji, tek dva bloka udaljenom od svog bivšeg prijatelja, sada najljućeg rivala Donalda Trumpa. On je, pak, cijelo vrijeme bio u svom tripleksu u Trump Tower.

Nakon 595 dana bespoštedne borbe, završio je najpraćeniji američki reality show: predsjednička utrka izmedju Hillary Clinton i Donalda Trumpa. 

>> Trump osvojio i Pennsylvaniju! Trumpov kamp već slavi, šokirani pristaše H. Clinton plaču u stožeru

Komentara 39

Avatar delminium
delminium
20:07 09.11.2016.

Lijepo je vidjeti Njemca na čelu SAD-a.

MA
Marsijanac....
20:11 09.11.2016.

Trump u pratnji supruge Melanije (koju je iz susjednog boksa škicnuo da provjeri je li zaokružila njegovo ime>>>>> A jeste teski primitivci svaka vam cast.

OD
oltar domovine
20:04 09.11.2016.

Svaka cast covjek radi na svim poljima uvazavaju ga bivse zene ...djeca su visikoobrazovana i svi zajedno rade u porodicnom carstvu koje im je otac stvorijo...Takovi i trebaju voditi drzavu jer su se dokazali ...a ne kao kod nas bili sekretari partije i poslije presjednici itd bez dana radnog staza ...uvjek raspolagali sa drustvenim novcem nikad sa svojim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije