Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Generacija bez duhana"

Škotska zabranila pušenje u automobilu s djecom

pušenje
Frank May/DPA/Pixsell
05.12.2016.
u 00:15

Po novom zakonu policija će osobe koje zatekne sa zapaljenom cigaretom u privatnom vozilu u kojem se nalaze maloljetne osobe kazniti sa 100 funta na licu mjesta.

U ponedjeljak u Škotskoj, u sklopu vladina plana za "generaciju bez duhana", na snagu stupa novi zakon o zabrani pušenja u automobilu u kojemu se nalaze djeca. 

Po novom zakonu policija će osobe koje zatekne sa zapaljenom cigaretom u privatnom vozilu u kojem se nalaze maloljetne osobe kazniti sa 100 funta na licu mjesta.

Ako slučaj dođe do suda kazna bi mogla dosegnuti i 1000 funta. Zakon su u prosincu jednoglasno usvojili članovi škotskog parlamenta. Nova mjera uvedena je u sklopu plana škotske vlade o smanjenju stope pušenja na manje od pet posto do 2034. godine. 

"Nije sigurno zapaliti cigaretu kada je u automobilu dijete kojemu štete opasne razine kemikalija, čak i tijekom kraćih vožnji", rekla je škotska ministrica zdravstva, Aileen Campbell

Po podacima WHO-a pasivno pušenje povezuje se s razvojem astme, respiratornim upalama, rakom pluća i srčanim oboljenjima.

Usvajanje zakona pozdravile su udruge za borbu protiv pušenja, a udruga Ash Scotland smatra da ono šalje jasnu poruku o tome da bi djeca trebala odrastati u okolini bez duhanskog dima. 

"Iz razgovora s roditeljima znamo da žele zaštititi djecu od duhanskog dima, no često ne znaju dovoljno o tome u kolikoj je mjeri duhanski dim štetan i koliko dugo se zadržava u zraku čak i kada ga više ne možete namirisati", objasnila je izvršna direktorica Ash Scotlanda Sheila Duffy. 

Zakon o zabrani pušenja u vozilima u kojima se nalaze djeca na snazi je u Engleskoj i u Walesu od listopada 2015. 

Komentara 4

IV
ivanjoksimovic
00:59 05.12.2016.

Bravo. Civilizovan narod

Avatar Mad Rascal
Mad Rascal
07:36 05.12.2016.

Bravo! Pravi Europljani! Ali zato mozes iz dzamije pozivati na pokolj "nevjernika" svaki dan, mozes sa tom ideologijom ispirati djeci mozak do mile volje, bez ikakvih sankcija! To je pravi recept za nestanak civilizacija.

RI
river
15:40 02.11.2017.

A sad samo da zabrane seks na random mjestu proizvodnja bi se povecala 10 %

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije