Dio šire ofenzive

Sirijska vojska ušla u grad Yabrud

Molhem Barakat,sirija
Molhem Barakat/Reuters
16.03.2014.
u 10:08

Vojni analitičar Salim Harba smatra da je osvajanje Qalamouna težak udarac za opoziciju.

Nakon žestoke borbe koja je trajala više od desetak dana sirijska režimska vojska, potpomognuta borcima libanonskog Hezbollaha, ušla je u nedjelju u ranim jutarnjim satima u grad Yabrud u planinama Qalamoun uz libanonsku granicu, uporište Nusra Fronte, povezane sa Al-Qaidom. Ova operacija dio je šire ofenzive sirijske vojske koja je započela krajem prošle godine, a ima za cilj osigurati prometnicu Damask-Homs. Lokacija je od strateške važnosti jer se nalazi u blizini prometnice koja povezuje Homs s mediteranskom obalom.

 Vojni analitičar Salim Harba smatra da je osvajanje Qalamouna težak udarac za opoziciju iz dva razloga:

1.Zatvara se ključni prolaz za dopremanje oružja i boraca iz Libanona na sirijski teritorij.

2.Osvajanjem Qalamouna sirijska vojska stegnula je obruč oko istočne Gute u predgrađima Damaska, jedinog preostalog jakog uporišta pobunjenika.

 Isto tako, osvajanje Yabruda smanjit će opasnost samoubilačkih napada u Libanonu koji je Nusra Front organizirala upravo u Yabrudu gdje su se pripremali automobili sa eksplozivom. Prema sirijskim vojnim izvorima, u borbama je ubijeno oko 200 boraca Nusra Fronte, među njima i 13 zapovjednika Nusra Fronta u Siriji te drugi čovjek te organizacije kuvajćanin Abu Azam Al-Kuvayti.  U međuvremenu, sirijski avioni bombardiraju glavnu prometnicu  koja povezuje libanonski grad Arsal sa gradom Flita u Siriji kamo su pobjegli pripadnici Nusra Fronta.

Ključne riječi

Komentara 13

PL
@ploto@
10:41 16.03.2014.

Sva podrška sirijskom narodu i predsjedniku Assadu.Nadam se da će konačno pobijediti zlo,koje je još jednom pokazalo svoje lice u Ukrajini.

UN
unbekant
10:37 16.03.2014.

Cestitke i pohvale Sirijskoj regularno-legalnoj vojski,samo napred i bez milosti,prema teroristima……………….

Avatar Milan-O
Milan-O
12:00 16.03.2014.

nije to nikakva opozicija vec cisti teroristi pod americkim blagoslovom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije