Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Jamal Assad:

'Hrvatska bi, poput zemalja EU, trebala primati sirijske izbjeglice'

Jamal Assad
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
14.03.2014.
u 19:31

Naš će se prijedlog odnositi na to da hrvatske vlasti preuzme brigu oko plaćanja mjesečnog iznosa za HZZO sirijskim izbjeglicama u Hrvatskoj te da se djelomično pobrinu za njihovo stanovanje i hranu, kaže predstavnik Sirijskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj

– Hrvatske vlasti trebale bi se ugledati na zemlje Europske unije kad su u pitanju sirijske izbjeglice. Njemačka, Francuska, Velika Britanija i druge zemlje primile su brojne sirijske obitelji kao azilante, a kako Hrvatska, barem što se tiče Sirije, provodi politiku Bruxellesa, očekujemo da i ona primi barem 10 ugroženih sirijskih obitelji – kaže predstavnik Sirijskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj dr. Jamal Assad.

On je situaciju u Siriji predstavio kao potpuno kaotičnu, a u trenutku kad je svijet fokusiran na Ukrajinu, ističe kako se humanitarna katastrofa iz dana u dan pojačava i kako je svaka pomoć neophodna. Ističe kako je zamolio za sastanak s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem kako bi mu iznio prijedlog na koji način se Hrvatska može uključiti u zbrinjavanje izbjeglica, a da nije izložena prevelikim troškovima.

– Naš će se prijedlog odnositi na to da hrvatske vlasti preuzme brigu oko plaćanja mjesečnog iznosa za HZZO sirijskim izbjeglicama u Hrvatskoj, te da se djelomično pobrinu za njihovo stanovanje i prehranu. Ovo bi se odnosilo na sirijske izbjeglice koje će dobiti vizu za spajanje obitelji. U Hrvatskoj ima mnogo Sirijaca, poput mene, koji imaju najbližu rodbinu u ratom zahvaćenoj zemlji. No kad vade vizu, izloženi su brojnim troškovima, a onda su još suočeni s plaćanjem mjesečnog iznosa za HZZO (oko 500 kuna po osobi). Imamo slučaj Sirijca u Hrvatskoj kojem je došlo sedam članova obitelji, pa on sada treba zarađivati samo da im plati HZZO i kruh. Stoga bi bilo poželjno da Hrvatska, poput zemalja EU-a, preuzme dio obveza na sebe, a mi ćemo se brinuti za njihove putne troškove i djelomično za prehranu i stanovanje – kaže dr. Jamal Assad.

Ističe kako bi Hrvatska tako još jednom pružila ruku sirijskom narodu koji se nalazi u neviđenom ratnom kaosu, i čija su sudbina i budućnost u ovom trenutku potpuno neizvjesne.

– Jedna predivna zemlja koja ima tako bogatu povijest, a uz ostalo je i jedna od kolijevki kršćanstva, danas je suočena moliti za pomoć svakoga. Ja se ne libim zamoliti Hrvatsku: pomozite nam. Jer ovakvu tragediju odavno nije proživljavao ni jedan narod na svijetu – kaže sirijski oporbeni predstavnik u Hrvatskoj.

Stanje s izbjeglicama potpuno je nekontrolirano. U Siriji je trenutačno oko 8 milijuna raseljenih, a izvan zemlje još četiri milijuna izbjeglica.

Komentara 19

Avatar IlirKrasnici
IlirKrasnici
21:43 14.03.2014.

Ima mesta ovde na kosova.Napustili nas srbi a oranice propada.Ovamo sa Sirijci.

BF
brkonja fra brkati
20:06 14.03.2014.

dr.Jamal Assada bi trebalo pod hitno prebaciti u Siriju,da tamo aktivno pomaže bolesne i iznemogle izbjeglice u susjednim državama oko Sirije.Dr.Jamal Assad se ovdje predstavlja kao nekakav opozicijski lider,a intimno je gajio nade da će u nekoj drugoj vladi Sirije,biti ministar ili visoki dužnosnik.Neka se javi prijateljima Sirije i neka sei njima stavi na raspolaganje glede ratnog rasporeda i ratne dužnosti.A ne iz RH prosipati pamet i dijeliti savjete.

HA
hajduk1966
22:48 14.03.2014.

Niti mi nemamo sto jesti,idite u Svedsku oni primaju sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije