Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Sijamske blizankinje povezane jednim srcem

sijamske bliznakinje
20.07.2011.
u 11:18

Liječnici zajedno s roditeljima trebaju odlučiti kakav će se kirurški zahvat učiniti nad sijamskim blizankinjama

RIM –  Sijamske blizankinje spojene prsima s jednim srcem rođene su prije nekoliko tjedana u  bolnici S. Orsola-Malpighi u Bologni, ali vijest je tek sada objavljena. Liječnici zajedno s roditeljima te odborom za etiku bolnice  S.Orsola trebaju odlučiti  kakav će se kirurški  zahvat učiniti nad tim rijetkim sijamskim blizankinjama. Sigurno je da samo jedna može preživjeti kirurški zahvat, a postavlja se i pitanje koliko će dugo moći živjeti drugo dijete.

Roditelji su nakon pregleda ultrazvukom znali da će se roditi sijamske blizankinje spojene prsima, ali odlučili su da neće prekidati trudnoću.

– Slučaj je osjetljiv s medicinskog, ali i s etičkoga pogleda – izjavio je Mario Cavalli, direktor bolnice S. Orsola-Malpighi u Bologni.

– Još neće biti operirane. Liječnici se nadaju da bi prije mogle ojačati. Sada zajedno imaju 3,5 kg. Situacija je stabilna, za sada nema problema – izjavio je prof. Mario Lima, odgovoran za dječju kirurgiju bolnice.

U svijetu se sijamskih blizanaca rodi jedan par na 200.000 djece, a nada je u njihovo preživljavanje manja od 25%. U Bologni su već jednom, 1985., rođeni sijamski blizanci i nisu preživjeli. Godinu dana kasnije u Napulju su sijamske blizankinje uspješno operirane, a 2000. u Palermu 10-satna operacija nije uspjela. Godinu dana potom  u Palermu se ponovno rađaju sijamske blizankinje, ali umiru prije operacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije