Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška SAD-a

Na pomolu novi rat na Bliskom istoku: Saudijska Arabija napala Jemen!

jemen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.03.2015.
u 11:42

Bijela kuća objavila je da podupire operaciju koju predvodi Vijeće za suradnju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva te da je predsjednik Barack Obama odobrio "logističku podršku"

Saudijska Arabija s koalicijskim partnerima danas je pokrenula niz zračnih napada na Jemen, javlja France 24. Šiitski pobunjenici Huti zauzeli su glavni gradu Sanu i krenuli prema gradu Adenu gdje se nalazi prozapadno orijentiran predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Ubrzo nakon što je ambasador Saudijske Arabije u SAD-u najavio vojnu akciju, neidentificirani vojni avioni izveli su napad na zračnu lulu u Sani te vojnu bazu Al Dulaimi.

Bijela kuća objavila je da podupire operaciju koju predvodi Vijeće za suradnju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva te da je predsjednik Barack Obama odobrio "logističku podršku".

Huti su poručili kako su spremni na napade. Obranit će se ne tražeći pomoć od Irana, rekao je jedan njihov dužnosnik za Reuters.

>> U napadima na džamije u Jemenu ubijeno 137 ljudi

Komentara 67

ST
strsljen2013
12:02 26.03.2015.

Nepomenuo bih da Saudijska Arabija nije demokratska zemlja. Kada će se izvršiti pritisak na nju za uspostavu demokratske vlade i dati narodu šanse za izbore i ako to ne učine kada će NATO početi djelovati s "pritiskom"?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:57 26.03.2015.

Bolesni vjerski ratovi protiv Šiita, predvođeni saudijskom dinastijom, sada se proširuju izravno na sugrađane i susjede Šiite. Šiiti čine većinu u Iranu, Azerbajđanu, Iraku, Bahreinu dok u Kuvajtu, Jemenu, Libanonu pa i Indiji i Pakistanu predstavljaju značajan broj skoro do 40% svih osoba islamske vjere. Nekada u Iraku a danas u Bahreinu, iako su u većini stanovništva, bili su podjarmljeni od svoje braće Sunita. Al Quaida je organizacija nastala uz pomoć i znanje SAD-a i financijsku podršku saudijskog dvora. Sunitske zemlje zaljeva masovno financiraju Al Quaidu, uključivši i nasilno svrgavanje u Libiji, ratu u Siriji i Iraku, pa i u Nigeriji. Zbog financijskog interesa SAD je čvrsto u A Quaidu i saudijski dvor iako se u javnosti nastoji prikazati drugačije. Svi piloti koji su izveli otmice aviona i uništili između ostalog njujorške blizance i dio Pentagona školovani su i trenirani u SAD-u. Hrvatska javno podržava politikom i oružjem sunitske islamske nacionaliste i šalje im oružje vojnim transportnim avionima s aerodroma Pleso. Hrvatska to prikriva "brigom za narod" u tim državama (možeš si misliti koliku je sreću dobio "narod" hrvatskim oružjem u Siriji, Iraku ili Libiji), a jedan broj hrvatskih političara bilo koje stranačke pripadnosti je u bliskoj vezi s obavještajnim američkim strukturama, uključivši i višegodišnja školovanja unutar obavještajnih zajednica SAD-a. Iako je Al Quaida u Adenu (luka u Jemenu) uništila američki razarač zbog podmukle politike američke predsjedničke obitelji Bush i osobnih veza i interesa s obitelji Bin Laden i Al Quaidom i interesa američkog vojnog establišmenta danas Amerika pruža podršku upravo Al Quaidi u Jemenu. Dakle slijepi smo kod vlastitih očiju, ne vidimo ono ispred nosa i bespomoćno gledamo kako nas vode osobe pripremljene i školovane u SAD-u. Nismo mi jedina takva država čiji su političari pripremljeni u obavještajnoj zajednici SAD-a, ne kažem da je to najgora solucija koja nas je mogla naći, ali pogledajmo istini u oči i shvatimo što smo, gdje smo i kome služimo. Interesima Hrvatske i Hrvata sigurno ne!

R9
ronaldo 9
14:13 26.03.2015.

znači kad neka država potpomognuta amerikancima uđe u drugu zemlju to je u redu i to je širenje demokracije a kad Rusija šalje pomoć svojim ljudima u drugoj državi to je za svaku osudu, čudna neka logika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije