Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATEGNUTI ODNOSI

Američko veleposlanstvo opominje: Zabrinuti smo zbog Milorada Dodika

dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
1/5
27.12.2016.
u 14:00

Dodik: Žele me spriječiti da odem na Trumpovu inauguraciju!

Sjedinjene Države ozbiljno shvaćaju svaki pokušaj podrivanja Daytonskog sporazuma pa su stoga zabrinute postupcima i izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, stoji u priopćenju američkog veleposlanstva u Sarajevu dostavljenom u utorak medijima.

Veleposlanstvo SAD-a očitovalo se nakon što je Dodik u proteklim danima medijima u RS izjavio kako je izvrgnut pritiscima američke diplomacije te kako je dužnosnik State Departmenta Hoyt Yee u telefonskom razgovoru od njega izravno tražio da se odrekne najava o organiziranju referenduma o statusu RS kao i da se odazove pozivu Tužiteljstva BiH koje ga želi saslušati zbog organiziranja protuustavnog referenduma od 25. rujna.

Dodik je ustvrdio kako je te pritiske odbio, a sada mu u veleposlanstvu SAD-a u znak odmazde ne želi izdati vizu za planirano putovanje u Washington.

Iz američkog veleposlanstva potvrdili su kako je razgovor s Dodikom doista obavljen i to sukladno smjernicama američke vlade i potpore BiH kao državi.

– Kao znak kontinuiranog opredjeljenja SAD-a za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Hoyt Yee i veleposlanica Maureen Cormack razgovarali su s predsjednikom RS kako bi  istakli zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka te kako bi ponovili naša prije iznesena stajališta – da protivljenje odluci Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost.

Mi veoma ozbiljno shvaćamo svaki pokušaj podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma – stoji u izjavi američkog veleposlanstva uz pojašnjenje kako su Dodika pozvali da pokaže privrženost Daytonskom sporazumu te teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Pojasnili su kako očekuju da će se nadležna tijela vlasti u BiH pozabaviti djelima koja predstavljaju kršenja vladavine zakona te kako "podupiru započeti zakonski proces".

Riječ je o istrazi Tužiteljstva BiH u kojoj je Dodik prvoosumnjičeni, a tereti ga se za nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH koji je svojim pravorijekom zabranio održavanje referenduma o danu RS a on je ipak u tom entitetu proveden u rujnu.

Dodiku je Tužiteljstvo BiH već u dva navrata uputilo poziv za saslušanje koji je on ignorirao s obrazloženjem kako ne želi doći u Sarajevu jer drži da mu je u glavnom gradu BiH ugrožena sigurnost.

Pružajući potporu istrazi Tužiteljstva BiH, iz veleposlanstva SAD su naveli kako oni istodobno "nastavljaju s procjenom odgovarajućih posljedica (po Dodika) sukladno američkim zakonima".

Sam Dodik tvrdi kako mu odlazeća američka administracija sada pokušava omesti planove za putovanje u Washington u siječnju gdje je navodno pozvan na inauguraciju novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se tom prigodom sastao s nekim od članova tima novog predsjednika SAD-a.

Dodik je medijima pokazao pozivnicu koju je dobio, no iz nje je razvidno kako je riječ samo o primanju u jednom od washingtonskih hotela, a ne o nekoj od manifestacija izravno vezanih za službenu inauguraciju novog američkog predsjednika.

>> Miloradu Dodiku odbili izdati diplomatsku vizu za Trumpovu inauguraciju pa poručio Amerikancima: Napustite BiH!

Komentara 14

DH
dalibor.hren
20:40 27.12.2016.

Ne znam kako ću preživjeti ako Dodik i bratija ne dođu na inauguraciju!? Riječ je o Zapadu, a ne u Sultanu Veličanstvenom!!! (makar su i od njega izgubili!)

Avatar Ajnhard
Ajnhard
15:04 27.12.2016.

Sta ne odgovara vam istina!

NE
nevažnost
15:32 27.12.2016.

Cijeli svijet je bio gurnut u ambis i bio zabrinut zbog Obamine administracije čiji su sastavni dio i trenutni zaposlenici veleposlanstava SAD-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije