Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavljaju s napadima

Sergej Lavrov: Nismo rekli da ćemo napasti samo ISIL, već sve teroriste u Siriji

Obama i Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
01.10.2015.
u 12:40

Rusija je danas nastavila s bombardiranjem pobunjenika u blizini sjeverozapadnog grada Jisr al-Shughoura gdje su izveli najmanje 30 udara

Rusi su i danas nastavili s bombardiranjem pobunjeničkih položaja u Siriji uključujući ruralna područja u blizini sjeverozapadnog grada Jisr al-Shughoura gdje su izveli najmanje 30 udara. Taj grad je pod savezom pobunjenika "Army of Conquest" i Al-Qa'idinom organizacijom 'Nusra Front'.

Rusija je nakon napada izvijestila kako su bombardirali teroriste koji se bore protiv sirijske vojske.

– Ove organizacije su jako poznate i mete su određene uz pomoć nacionalne vojske Sirije – rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov. U tom napadu, prema prvim informacijama, poginulo je petero ljudi.

S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je Amerikancima koji zamjeraju Rusiji što napada sve pobunjenike u Siriji, a ne samo uporišta terorističke organizacije Islamske države.

– Glasine o tome da cilj udara nije bio IS nisu utemeljene. Rusija intervenira, na zahtjev sirijskog predsjedništva, radi borbe isključivo protiv IS-a i drugih terorističkih skupina u Siriji – rekao je Lavrov nakon sastanka s američkim kolegom Johnom Kerryjem

Ruski general Amerikancima: Odmah 'očistite' zračni prostor iznad Sirije, mi krećemo!

Ruska i američka vojska hitno moraju razgovarati kako bi se izbjegli međusobni sukobi u Siriji, a zbog ruskih napada koji su jučer počeli. Doznaje se to od najviših diplomata dviju zemalja koji na razgovorima inzistiraju jer Rusija u Siriji ne napada samo uporišta terorističke organizacije Islamske države već i druge pobunjenike protiv režima Bashara al-Assada.

Rusija je izvijestila jučer kako su izveli 20 zračnih napada, od kojih je osam bilo na pripadnike ISIL-a. Ameriku to zabrinjava jer je Rusija prvotno rekla kako će se boriti samo protiv terorista, a sada direktno daje podršku Al-Assadu kojeg većina zapadnih država ne podržava.

Ruski parlament Duma jučer je, podsjetimo, jednoglasno odobrio vojnu akciju u Siriji. Nakon odobrenja, ruski general "upao" je u američku ambasadu u Bagdadu i zamolio ih da hitno "očiste" zračni prostor iznad Sirije.

– Molio bih vas da "očistite" zračni prostor iznad Sirije kako nam ne biste smetali kod bombardiranja pobunjenika. Krećemo za sat vremena! – rekao je. Američki diplomati nisu ni stigli prenijeti poruku u Washington kada su ruski avioni već počeli s bombardiranjem meta oko grada Homsa.

Što će se na kraju događati u Siriji, hoće li SAD stati na stranu Rusije ili će Rusija prestati bombardirati opozicijske pobunjenike, trebalo bi se znati već danas nakon razgovora vojnih generala dviju država.

>> Izveli 20 zračnih napada. Pogledajte snimku ruskog razaranja ciljeva u Siriji

Komentara 115

QQ
qqq
10:22 01.10.2015.

Po izrazu lica se vidi tko je ovdje u dominantnom položaju. Za razliku od Obame, Putin je zaista predsjednik i sam donosi odluke, dok Obama samo poslušno provodi već donesene odluke tamo nekih (čitaj banaka, korporacija i vojne industrije)

DU
Deleted user
15:17 01.10.2015.

Evo, napokon se i zapad zabrinuo... Tako vele ove novine. Nek se zabrinuo, i vrijeme je. Izgleda da nema ništa od "proljeca" u Siriji. Stiže zima, sibirska.... Zato nam i dolaze dezerteri s juga... Namirisali su kraj svog smrdljivog kalifata.

VS
visegradska.skupina
15:02 01.10.2015.

U ovom slučaju dajem punu potporu Rusima. Da Zapad želi riješiti situaciju uništili bi crpilišta nafte koja su u ISIL-ovim rukama, naftovode, plinovode, luke i zračne luke (jer nešto je i od toga palo u njihove ruke. Zatim bi zaprijetili državama koje od ISIL-a kupuju naftu i lupili im sankcije, a ako to ne pomaže, zaprijetili bi im zračnim napadima za početak koje bi u slučaju neposluha i izveli. Ništa od toga učinili nisu. Zato potpora Rusima i, nadam se, uskoro i Kinezima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije