Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duma podržala vojnu intervenciju

Putin odmah udario po ISIL-u u Siriji, na meti Homs i okolica

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
01.10.2015.
u 08:15

Putin odmah udario po ISIL-u u Siriji, na meti Homs i okolica

Nakon što je ruski parlament Duma u srijedu jednoglasno odobrio vojnu akciju u Siriji nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad zatražio vojnu pomoć od Vladimira Putina u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države Rusija je odmah započela zračne udare na položaje Islamske države u Siriji u blizini grada Homsa, što su za Večernji list potvrdili visoki sirijski vojni izvori.

Obavijestili SAD

Isti izvor potvrdio je da su Rusi obavijestili SAD o metama koje će bombardirati kako ne bi došlo do incidenata između dviju sila. - Jedini ispravan način za borbu protiv međunarodnog terorizma u Siriji i susjednim zemljama, gdje su brojne skupine koje čine zločine, jest preventivno djelovanje. Treba se boriti i eliminirati teroriste na teritorijima koje su već okupirali, a ne čekati da dođu u naš dom - poručio je Putin.

Ruski zrakoplovi djelovali su u tri provincije, u Homsu, Hami i Latakiji gdje su raketirali vojnu opremu, komunikacijske objekte i skladišta sa streljivom i gorivom takozvane Islamske države. Isto tako, bombardirali su i glavnu komandu  terorističke organizacije Nusra Front koja je povezana sa Al Qaidom. Prije nekoliko dana u Siriju je vojnim transporterom u vojnu zračnu luku pokraj Damaska stiglo 100 pripadnika specijalne jedinice iranske vojske specijaliziranih za ulične borbe, a stigli su na temelju dogovora između Irana, Rusije, Assada i Hezbollaha.

To je prvi put da Iran šalje svoju specijalnu jedinicu u Siriju iako je poznato da već dulje vrijeme iranski dobrovoljci i pripadnici iranske revolucionarne garde ratuju na strani režima Bashara al-Assada. Pripremaju se za kopnene akcije protiv ISIL-a. Iran i Rusija već su dogovorili vojnu strategiju na terenu kada počnu ruski zračni udari na položaje ISIL-a. Rusija, koja je najavila da neće sudjelovati u kopnenoj akciji, imat će zadatak, kako su nam potvrdili visoki vojni izvori iz sirijske vojske, svojim vojnicima uz zračne udare štititi Latakiju, područje duž sirijske obale, grad Hamu i dijelove Alepa, dok će iranske snage štititi leđa Damasku, visoravan Golan i Qonaytara, a uz to štitit će i cijelo područje od Damaska do grada Dara nedaleko od granice s Jordanom. S druge strane Hezbollah, koji je već od sirijske režimske vojske dobio 75 tenkova T-75 i T-72, bit će raspoređen na području Homsa te će biti udarna snaga u kopnenoj akciji uz režimsku vojsku i šijitske dobrovoljce te iransku revolucionarnu gardu u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države

Stigli i iranski specijalci

Paralelno će se voditi borbe protiv ISIL-a i protiv Fronte Nusra usko povezane sa Al-Qa’idom. Očekuje se dolazak još tri tisuće iranskih vojnika. Vojni analitičar Amin Hotait, bivši general libanonske vojske, uvjeren je kako će se ubrzo vidjeti rezultati sada kada je Rusija započela sa zračnim udarima na ISIL. Po njegovu mišljenju, Rusija će koristiti navođene bombe Bunker Buster sposobne uništiti svako skladište ili tunel jer mogu doći do dubine od više od dvadeset metara ispod zemlje.

– Poznato je da ISIL sve svoje naoružanje i ljudstvo skriva u tunelima napravljenim u doba Sadama Huseina, a sagradili su ih stručnjaci JNA – kazao je Hotait ističući kako je takve razorne bombe koristio SAD u napadu na Jugoslaviju, u Afganistanu i Iraku te su se pokazale jako učinkovitima.

– Bomba p KAB-1500L-PR, težine 1500 kg, kakve će Rusi koristiti u zračnim udarima, može prodrijeti i do 20 metara dubine u armirani beton. Takve bombe mogu se ispaliti iz bombardera Suhoj Su-24 ili 27 s vrlo visokom preciznošću – naglasio je Hotait.

>>Rusi izveli prve napade u Siriji. Putin: Uništimo teroriste na okupiranom teritoriju

 

>> Putin zatražio stvaranje koalicije protiv ISIL-a po uzoru na koaliciju protiv Hitlera

 

Komentara 28

MR
Mr. Right
08:53 01.10.2015.

Mene stvarno ne interesuje ko ce ,ali krajnje je vrijeme da se ova islamonacisticka zvijerad ISIL uniste.

ZB
zbuniceva
08:51 01.10.2015.

Kaj god da naprave rusi uvijek baš sve naše cijenjene novine i elektronski mediji od Večernjeg do Jutarnjeg nadalje to opišu kao ''Putinovi zrakoplovi'' ili Putin ovo ili Putin ono, sve je uvijek pod njegovim imenom i 99% negativno. Kad recimo SAD ili NATO članice nekog izbombardiraju u kameno doba onda su to uvijek ''saveznički zrakoplovi''. Čak je ''savezničko'' svakodnevno dugotrajno nemilosrdno bombardiranje Jemena od strane kak se čini Saudijaca i vrag zna koga još i zakaj i protiv koga se Jemen bombardira u kameno doba. Da mi je barem jedamput vidjeti naslov ''Obamini avioni bombardiraju Siriju'' bilo bi ak nikaj drugo korektno. Naravno naslov, bombardiranje je uglavnom zločinačka operacija ko god da ga izvodi.

DM
dr_max
08:26 01.10.2015.

Vladek svaka ti dala, pomrsi cionistima planove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije