Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pirangate

Amerika uz Hrvatsku: Dogovorite se kako dalje. Arbitraža nije jedino rješenje

john kerry barack obama
Foto: DPA/PIXSELL
31.07.2015.
u 12:02

Neugodna situacija: Skandal u koji je uključen Arbitražni sud može narušiti sustav i povjerenje u međunarodne sudove

        Na dvjema je državama (Hrvatskoj i Sloveniji, op. a.), objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe ovo bilateralno pitanje i nadamo se da će u tome uspjeti. Pozdravljamo izjave hrvatskog vrha koji je izrazio želju da se ovo granično pitanje napokon riješi te bismo potakli obje strane da, u svjetlu nedavnih događaja, odrede najbolji put kako dalje.

Bilateralno pitanje

Tako glasi komentar američkog veleposlanstva u Hrvatskoj na upit Večernjeg lista o problemu arbitraže. Diplomatskim riječima vrlo su jasno poručili da problem granice treba riješiti, stavili ga u kontekst otkrivenog skandala vezanog za arbitražu, te između redaka poručili da arbitraža nije jedino rješenje, kako se, primjerice, dan prije izjasnila Europska komisija. “Najbolji put” tako može, primjerice, značiti i Međunarodni sud, objašnjavaju poznavatelji diplomatskog idioma.

Među stranim diplomatima u Zagrebu arbitraža i skandal nakon objave transkripata razgovora slovenskog suca Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik i snimke glavna su tema. U svoje središnjice šalju opširna izvješća, posebno nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova na kojemu ih je informirala o skandalu.

Za razliku od SAD-a, ostale države suzdržale su se od službenih komentara napominjući da je riječ o bilateralnom sporu. Neslužbeno pak kažu:

– Ovo je sve samo ne bilateralno pitanje. – Ovo nije nimalo ugodna situacija. Zamislite šok u Bruxellesu nakon objave vijesti. Opet taj Balkan! Bolje je ne dirati i ne uvlačiti se u rasprave i sukobe, nego birokratski ponoviti da se treba držati sporazuma – kaže nam jedan diplomat. 

Drugi pak upozorava da transkripti i snimke bacaju sjenku na rad suda.

– Što će se dogoditi ako države počnu preispitivati dosadašnje odluke suda? Prizna li sud odgovornost, budućnost mu je u pitanju. Kako se klupko bude rasplitalo, u pitanje dolazi budućnost internacionalnih sudova. To su jako osjetljive stvari s globalnim posljedicama. Jasno je da i Hrvatska i Slovenija štite interese, a da nekome izvana može ovo sve djelovati kao svađa zbog “nekoliko kanti mora”. No posljedice mogu biti drastične. I svi to znaju i zato bi najradije sve pomeli pod tepih – kaže.

Koliko je situacija neugodna i za sud i za njegova predsjednika Gilberta Guillaumea, potvrdio je i prije nekoliko dana jedan sudac Stalnog arbitražnog suda s kojim smo razgovarali. Sudac nam je potvrdio da sa zanimanjem prati događaje i priprema znanstveni rad na tu temu.

Nema alternative

Dan nakon odluke Sabora o povlačenju Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma, EK je poručio da tu odluku poštuje, ali prima “sa žaljenjem”, ponovio da “ne vidi alternativu arbitražnom procesu”, ali i ponudio usluge u ponovnom posredovanju između Hrvatske i Slovenije s ciljem “nastavka arbitražnog postupka”.

– Primili smo na znanje ishod glasovanja u hrvatskom parlamentu. Poštujemo demokratsku odluku parlamenta. Ali i žalimo što je izglasao povlačenje i što je Vlada jednostrano započela proceduru poništavanja sporazuma koji je ranije potpisala. Sada je ponajprije na Arbitražnom sudu da procijeni pravne posljedice. Komisija će pozorno pratiti situaciju. Ne vidimo održivu alternativu arbitražnom procesu. Stoga je EK spreman saslušati obje strane i, ako to Hrvatska i Slovenija zatraže, poduzeti bilo kakve mjere koje su u našoj moći za nastavak tog procesa – rekla je glasnogovornica EK Mina Andreeva.     

>> Arbitražni sud želi saslušati obje strane. Slovenski mediji tvrde da je izborom novog suca Hrvatskoj zadan šah-mat

>> Ignorirali presude međunarodnih sudova i kršili ljudska prava

Komentara 243

DU
Deleted user
12:09 31.07.2015.

skužili su amerikanci da slovenci kao i srbi uvijek igraju dvostruku igru, malo bi u nato , malo bi sa rusijom.

DU
Deleted user
12:09 31.07.2015.

Pa neka Kekeci i dalje ugošćuju Medvedeva i šuruju s Rusima!

SA
santol2
12:06 31.07.2015.

God bless America!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije