Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTNA PRIČA

Rat u BiH razdvojio majku od beba blizanki: Posvojene u Srbiji i sada se ne žele vratiti

bebe
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
18.04.2017.
u 16:38

I 25 godina poslije djeca nisu s majkom jer imaju udomiteljsku obitelj u Srbiji, ali su u kontaktu i posjećuju se.

Prijevremeni porođaj tijekom rata u BiH tada 30-godišnju majku razdvojio je od njezinih blizanki, piše Vecernji.ba

I 25 godina poslije djeca nisu s majkom jer imaju udomiteljsku obitelj u Srbiji, ali su u kontaktu i posjećuju se.

Ostala bez djece

Trudnicu je početak ratnih zbivanja zatekao je u Čajniču. Strahote rata odvele su je u Goražde gdje je u sedmom mjesecu trudnoće rodila. Budući da su bebe prijevremeno rođene, morale su biti u inkubatoru, kojeg u Goraždu tada nije bilo. Sanitetskim vozilom majka i tek rođene bebe prevezene su u Užice, u Srbiju. 

- Neki čovjek u plavom odijelu je mene i djecu liftom odvezao ne znam na koji kat. Djecu su unijeli i nisam ih vidjela dok nisam trebala izaći iz bolnice, prisjeća se majka zbivanja nakon porođaja, prenio je Faktor.ba. Kaže kako ju je medicinska sestra uputila u autobus u kojem je bila vojska te joj je kazala da joj “neće nedostajati dlaka s glave”, a obećala je da će bebe spasiti ako bude mogla. - Gdje su izbacili vojsku, tu sam i ja izbačena, priča majka, ne želeći se prisjećati ratnih događanja u Višegradu. Prema presudama Haaškog suda i Suda BiH, tijekom rata u Višegradu počinjeni su veliki zločini nad Bošnjacima, i to ubijanjem, zatvaranjem u logore, mučenjem, maltretiranjem i sistematskim silovanjem.

Zahvalna udomiteljima

Devet mjeseci poslije uspjela je doći u Goražde, gdje joj je ostao suprug. - Imala sam brojeve svojih beba, pa sam saznala da se nalaze u Novom Sadu, a kasnije u Novom Pazaru, gdje su ih uzele dvije obitelji, udomile ih, priča ova majka. Preko radioamatera, kako se sjeća, stupila je u kontakt s udomiteljima i tražila da joj djecu vrate u BiH. - Bebe nisu pismo i ne mogu prijeći granicu, stajalo je u odgovoru. Poslije ratnih događanja blizanke nisu željele doći i živjeti u BiH jer su u Srbiji imale prijatelje, obitelj i išle u školu. Prvi put u BiH su došle kad su napunile 18 godina, a u međuvremenu ih je majka posjećivala. 

- One dolaze, ali nema šanse da bi ih mogla vratiti. Žive tamo gdje žele, priča majka, napominjući i da nose po dva prezimena, prvo je od udomiteljske obitelji, a drugo ono koje su dobile po rođenju. Za udomitelje majka ima samo riječi hvale i neizmjerno im je zahvalna. 

- Da ih oni nisu uzeli, završile bi negdje u domu. Oni su znali koje su nacionalnosti djeca, kaže majka, objašnjavajući da su bošnjačke nacionalnosti. Osim što su odgojili blizanke, koje su danas fakultetski obrazovane i rade, majka koja ih je rodila kaže da su udomitelji dosta i njoj pomogli jer joj je sve izgorjelo u ratu. 

>>Prlić pokušao objasniti što je govorio Tuđman. Iznervirani sudac: Držite nam lekciju iz povijesti, to me ne zanima

>>Dosje Herceg – Bosna: Niti je bila država niti se željela odcijepiti

>>Govor mržnje u BiH: 'Simbioza nepismenosti i nemuštosti'

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Ljudozder Vegetarijanac
Ljudozder Vegetarijanac
18:47 18.04.2017.

Ako kaze da su posvojitelji znali da su djeca bosnjačkog podrijetla znači da su posvojitelji Srbi.

ML
Mlakar
00:04 19.04.2017.

sto je muslimani, sto vam je krivo? kako objasniti maloj djeci da su rodjena kao muslimani ?!!!,dobro je da je netko uzeo tu djecu , nahranio,skolovao,ucio, sigurno nije bilo lako reci im tko su tako malena, mozda ovi koji susu ih osvojili nisu ni znali tko je ta osoba koja ih rodila, zato su ih mozda i samo zbog toga pokrstili i odrasla su verujuci da su zbilja rodjena od majke i oca krscana, nije lako sada kad su odrasle da se vrate majci koja je bila u ratu, jer zamislite da su na balkanu a i sire postojale takve sudbine da u ratu se djeca osvoje a da su doznali od kud su tek kada su postale odrasle osobe

DE
Demokrates
00:53 19.04.2017.

Ako je ovo istinit članak onda postoji par problema. Djeca su nasilno razdvojena od majke, majka je tražila da joj se djeca vrate ali oni koji su joj oteli djecu odbili su tu istu djecu vratiti. Znači, nije riječ o udomiteljima nego o otmičarima djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije