Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najpoznatiji kažnjenici

Kako Vatikan kažnjava prijestupe crkvenih velikodostojnika

April 17, 2014: Card. Pietro Parolin arrives during a Chrism Mass in St. Peter's Basilica at the Vatican
Foto: Milestone Media/Pixsell
09.09.2014.
u 16:54

Biskupi su prva instancija na kojoj se rješavaju neposluh, rastrošnost i ostali prijestupi u Katoličkoj crkvi, a za njih osobno nadležna je Sveta Stolica

Papa Franjo neće imati milosti prema sad već bivšim slovenskim nadbiskupima, ljubljanskom Antonu Stresu i mariborskom Marjanu Turnšeku, pa je odlučio zabraniti im nositi biskupske insignije: mitru, štap i naprsni biskupski križ.

Izbila sablazan

Također, ne smiju biti članovi Slovenske biskupske konferencije premda je praksa, primjerice, da umirovljeni biskupi nastavljaju biti članovima mjesnih biskupskih konferencija. A ostali su i bez smještaja u svojim biskupskim palačama pa će nastaviti živjeti u samostanu.

– To je bilo očekivano nakon što je u javnost izbila sablazan o osiromašenju i bankrotu njihovih biskupija. No, ono što je za nas koji izbliza pratimo prilike u Vatikanu bilo najšokantnije bio je način na koji ih je papa Franjo smijenio. Pričalo se da je to učinio, praktički, u hodniku, nakon jednog susreta s pročelnicima kongregacija upitavši: "Što je ono sa slovenskim biskupima?". I kada je dobio odgovor da se čeka njegova odluka, kratko je rekao: "Neka daju ostavke" – rekao nam je naš izvor iz Vatikana, dodavši da sve kasnije odluke provodi vatikanski državni tajnik Pietro Parolin.

Imenovanje na minutu

Prije dvije godine slična je sudbina pogodila i ljubljanskog nadbiskupa Alojza Urana, kojemu je, nakon što je objavljeno da ima djecu, oduzet biskupski štap i prsten, zabranjeno mu je bilo obavljati krštenja, vjenčanja, krizme i sprovode te je nakon svega – izgnan iz Slovenije!

Vatikan nema milosti prema biskupima koji se ogriješe o Kanonski zakonik, pa makar to bilo i neposluhom, kao što je bio slučaj prije dvije godine s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom, koji se oglušio na zahtjev ondašnjeg državnog tajnika Tarcizija Bertonea i nije htio potpisati za njega kompromitirajući ugovor s talijanskim benediktincima za zemljište na Dajli. Bertone je ishodio da je ondašnji papa Benedikt XVI. imenovao "zamjenskog biskupa" doslovce na jednu minutu, suspendiravši tako Milovana, koji je nakon toga vrlo brzo umirovljen. No, istarski biskup nije ponižen kao slovenski i nisu mu oduzete biskupske insignije.

Vatikan je presudio i u korist splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, koji je zabranio svećeničku službu te nošenje svećeničkog odijela don Ivanu Grubišiću, nakon njegova ulaska u Sabor. Biskupi su prva instancija na kojoj se rješava neposluh u Crkvi, a za njih je nadležna Sveta Stolica.

>> Vatikan optužio biskupa da ima djece i prognao ga iz domovine

Komentara 4

ZE
zekoslavmrkva
19:00 15.09.2014.

Jos se ceka kazna za inkviziciju ..

MT
Mirko Tot
09:39 21.09.2014.

Netko je negdje napisao:" Nikada dovoljna udaljenost od oltara i prijestolja". Samo griješnici mole za "Oprost".AMEN!

MX
Mister X
18:22 09.09.2014.

Za mene i još neke je to čisti okaz koliko i i Papa vjeruje u Boga je eto to samo njegovo ponašanje... Nema milosti da porazgovara sa grješnicima nema bozijeg milosrđa da oprosti ljudske slabosti i te sitne grjehe uhe u dugom i teškom životu ! Vidim da je siguran i svjestan da neče biti kažnjeni od strane Boga svoga; pa se eto on odredi ( ujedno bude sudac gdje nema žalbe ili višega suda ) da te ljude pokažnjava .... Iako imaju sreču da su lomače ipak zabranjene zbog tobožnjeg humanijeg finijeg modernijeg društva; koji bi to snimio i pokazao na YouTube i onda se to demonizira kod "građana" kod seljaka šta se događa nemam pojma !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije