Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPARLAMENT:

Putin financira stranke koje žele razbiti EU i vodi propagandni rat

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.11.2016.
u 19:25

EP: Rusija izdvaja znatna sredstva iz državne blagajne ili preko tvrtki i organizacija pod kontrolom Kremlja i za razbijanje saveza EU-SAD

Europski parlament izglasovao je u srijedu (s 304 glasa „za“, 179 „protiv“ i 208 suzdržanih) rezoluciju u kojoj se otvoreno optužuje Rusiju predsjednika Vladimira Putina za financiranje „stranaka i drugih organizacija unutar Europske unije“ koje su protueuropski nadahnute.

Putin je tu rezoluciju komentirao: „Svjedoci smo političke degradacije demokracije u zapadnim zemljama“.

„Ruska vlada upotrebljava široku lepezu instrumenata, kao što su TV Russia Today na više jezika, pseudonovinska agencija Sputnik, društvene mreže..., kako bi se podijelilo Europu i umanjilo demokratske vrijednosti“, stoji, uz ostalo, u rezoluciji Europarlamenta. Takva rezolucija nije odavno viđena.

U njoj se jasno kaže kako „Rusija izdvaja znatna sredstva, izravno iz državne blagajne ili preko tvrtki i organizacija pod kontrolom Kremlja“, a sve za razbijanje Europske unije i njezina saveza sa SAD-om.

Propagandistička operacija Moskve ne odnosi se samo na medije već i na stranke u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Mađarskoj, V. Britaniji...

O propagandističko-dezinformacijskom ratu između Rusije i EU govori se od 2014. Buknuo je nakon što je Moskva anektirala Krim. Francuski portal Mediapart napisao je kako je Nacionalna fronta na čelu koje su Marine i Marion Le Pen dobila iz Moskve devet milijuna eura preko češke banke First Czech – Russian Bank.

Le Pen je to opovrgla. Talijanska agencija AdnKronos još je 2014. pisala o navodnom novcu koji stiže iz Moskve Sjevernoj ligi Mattea Salvinija.

Koliko je pisanje zapadnoeuropskih medija o ruskom financiranju nekih protueuropskih stranaka točne, teško je kazati.

>> Kreće li i Austrija putem Velike Britanija? Predsjednički kandidat najavio mogući referendum o izlasku iz EU

Komentara 35

DU
Deleted user
19:47 25.11.2016.

hehehe ove Americke pudlice u EU ne znaju sto bi vise...Ne smiju udarit pa onda iz bijesa izmisljaju neke gluposti....

GM
Gjuro-Mrki
22:05 25.11.2016.

pitam ove američke EU-pudlice tko pri nama financira desetljećima sve te nevladine udruge.nisam zamjetil u svojih 70 godina života da su rusi glede tog pošizili.biće da sad od kadi su im uvedene sankcije imaju preveć love pa je plasiraju protiv tzv.europskog establišmenta.

Avatar lvan12
lvan12
00:00 26.11.2016.

Jedino što razbija EU je glupost njenih političara i vođa... Dovoljno je staviti na papir koliko novca dobivaju taj RT i Sputnik a koliko sve ostale PRO-EU i Anti-Ruske agencije tipa DeutcheWelle čiji se članci i ovdje prenose... omjer će biti mjerljiv u stotinama puta ako ne i tisućama u korist EU/SAD medija. Da li se iz toga može izvući zaključak da su ruski mediji stotine ili tisuće puta učinkovitiji... ili ipak da je ljudima dosta gluposti, govana i laži koje čitaju i okreću se drugim izvorima informiranja? Ja bih rekao da je ipak ovo drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije