Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit NATO-a

Porošenko: Ukrajinskim snagama sutra ću narediti prekid vatre

porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
04.09.2014.
u 16:05

Istaknuo je da prekid vatre zavisi o ishodu sastanka izaslanika Ukrajine, Rusije i OESC-a u Minsku, planiranog za petak

Svjetski lideri sastat će se danas i sutra na NATO summitu u Walesu, javlja BBC.

Ukrajinski predsjednik Porošenko na marginama summita je najavio kako će u petak ukrajinskim oružanim snagama koji se bore s proruskim separatistima narediti prekid vatre te tako započeti implementaciju 'mirovnog plana', javlja Reuters.

Istaknuo je da prekid vatre zavisi o ishodu  sastanka izaslanika Ukrajine, Rusije i OESC-a u Minsku, planiranog za petak.

- U 14 sati po lokalnom vremenu (12 sati po srednjoeuropskom vremenu), uz uvjet da sastanak u Minsku bude održan, pozvat ću na obustavu vatre i nadam se da će provođenje mirovnog plana početi sutra - rekao je ukrajinski predsjednik.

Prije toga lideri SAD-a i Europske unije trebali bi se sastati s  Porošenkom. Očekuje se da će dominantna tema na dvodnevnom NATO summitu biti kriza u Ukrajini. Zapad kaže da ima dokaze da ruski predsjednik Vladimir Putin s uvježbavanjem i oružjem podržava separatiste u istočnoj Ukrajini, što Rusija opovrgava, javlja BBC.

Osim o krizi u Ukrajini, svjetski čelnici također bi trebali razgovarati o usponu Islamske države i Afganistanu.

Britanski premijer David Cameron kazao je prije početka summita da Velika Britanija neće isključiti vojne napade protiv ISIL-a koji drži britanskog taoca. Također, rekao je da otmičarima nemaju namjeru platiti otkupninu kao i da zapadne države ne bi smjele provesti vojnu akciju bez odobrenja susjednih država. Stoga je s Barackom Obamom upozorio da se ne smije pribjeći ''izolacijskom pristupu''.

Upitan postoji li mogućnost da Velika Britanija poduzme vojnu akciju, Cameron je kazao: Ja zasigurno ništa ne isključujem Moramo štiti naše nacionalne interese.''

- Potrebna je strategija da bi se pomoglo ljudima na terenu i da ondje imaju iračku vladu, to bi moglo napraviti veliku razliku. I kurdske snage mogu napraviti razliku i onda ih možemo upitati što možemo učiniti da im pružimo pomoć. To bi trebalo biti tako - precizirao je Cameron. Dodao je i da je talačka kriza ''izuzetno teška'' situacija.

- Znam da je njihovim obiteljima teško, ali ne možemo plaćati milijunske otkupnine za otete. Taj novac teroristi bi iskoristili za dodatno naoružanje i planiranje napada - smatra Cameron.

Podsjetimo, jučer je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izvijestio da se u telefonskom razgovoru s Putinom složio oko procesa prekida vatre. Putin je također jučer objavio plan o prekidu vatre od sedam točaka, međutim glavni tajnik NATO-a, Andres Fogh Rasmussen  njegov plan je nazvao "neiskrenim". Kazao je kako smatra da Rusi nisu iskreno zainteresirani za prekid vatre.

– Oni nastavljaju destabilizirati istočnu Ukrajinu – rekao je Rasmussen.

>> U diviziju protiv Rusije nitko iz NATO-a nije zvao Hrvatsku

>> Josipović i Kitarović susrest će se kod princa Charlesa na domjenku

Komentara 32

Avatar white socks
white socks
14:00 04.09.2014.

Meni je poznata samo jedna uspješna borbena akcija NATOa, a to je kad su oplačkali Hrvatsku banku u Mostaru, 2001. godine. Stotine tenkova i bojevih vozila su blokirale cijeli Mostar i prilaze, minirali ulaz u banku i trezor, pokupili lovu i odnijeli. Jedino je ostalo nešto nagorenih novčanica. I povukli se bez gubitaka!

AA
aabbcc
16:40 04.09.2014.

To bi bila i poruka politicarima da se ubijanjem vlastitog naroda u drzavi ne moze rukovoditi i vladati drzavom.

Avatar white socks
white socks
17:22 04.09.2014.

Jasno da na ovoj stranici djeluje petnaest natoovih specijalaca koji su nama, običnim čitateljima kao svojim mrskim neprijateljima opičili po petnaest minusa a sami sebi dodijelili pluseve. Dakle, jurišajte natoovci, najbolje vam ide protiv običnog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije