Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjak za terorizam:

Počela je utrka Al-Qa'ide i ISIL-a tko će ubiti više

Tunis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.06.2015.
u 22:15

"Oni su stvorili tisuće boraca s dozvolom za ubijanje i sijat će smrt još godinama i nakon propasti Islamske države"

Nakon krvavog petka i ubojstva nekoliko desetaka ljudi, stručnjaci za terorizam upozoravaju da ulazimo u razdoblje još okrutnijeg terora. Naime, teroristička organizacija Islamska država istisnula je Al-Qa'idu i postala najjača džihadistička skupina. Upravo svjedočimo utakmici između te dvije zločinačke tvorevine koje žele ubiti što više nedužnih, upozorava njemački stručnjak za terorizam Rolf Tophoven.

– Imamo dvije konkurentske terorističke organizacije, ISIL i Al-Qa'idu, koje se bore za iste ciljeve. Al-Qa'ida je izgubila na privlačnosti i ISIL je sada na vrhu jer je "stvorio" svoju državu, tzv. Kalifat – ističe Tophoven, koji očekuje još okrutnije napade i jedne i druge islamističke skupine. Ako se Islamska država jednoga dana i raspadne, još dugo neće biti sigurnosti u svijetu. Al-Qa'idi i ISIL-u treba pridružiti i Boko Haram, koji sije smrt po Nigeriji i okolnim zemljama, a proglasio se i dijelom ISIL-ova kalifata.

– Oni su stvorili tisuće boraca s dozvolom za ubijanje. Kada se za 50 ili 100 godina bude pisala enciklopedija svjetskoga terora, njemački RAF (Frakcija Crvene armije) u odnosu na ISIL i Al-Qa'idu dobit samo fusnotu. Još dugo ćemo s njima imati posla. Mnogi njihovi borci još će dugo ubijati diljem svijeta – zaključuje za list Neue Presse stručnjak za terorizam Rolf Tophoven.

Foto: VLm

>> Večernjakov novinar: Večerao sam samo 200 metara od mjesta pokolja

>> Dobili smo poruku iz raja. Naš heroj upravo ruča s prorokom Muhamedom i potom ide u raj gdje ga čekaju četiri djevice

Komentara 5

Avatar viki_nuland
viki_nuland
01:42 29.06.2015.

To pokazuje "veliki uspjeh" Americkog tzv. rata (protiv) terorizma, gdje su od sacice bradonja u brdima Afganistana uspjeli stvoriti globalni pokret koji se proteze na 3 kontinenta.

Avatar kravata
kravata
06:52 29.06.2015.

Nije ni u BIH bolje u R.S. i takozvanoj federaciji. Ko ce vise protjerat, sto ce se dogodit kad ostanu sami?

Avatar bambus
bambus
01:56 29.06.2015.

..stiče se dojam...da ameri..sve više i više gube kompas...nekak su se usplahirili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije